Na današnji dan prije 166 godina u Voloskom je rođen Andrija Mohorovičić, meteorolog, seizmolog i geofizičar svjetskog glasa

50
moho centar
Foto: Moho centar FB
Na današnji dan prije 166 godina, 23. siječnja 1857. u Voloskom je rođen Andrija Mohorovičić, meteorolog, seizmolog i geofizičar svjetskog glasa, autor najvećeg znanstvenog dostignuća u potpunosti ostvarenog u Hrvatskoj – otkrića zakonitosti širenja potresnih valova, kao i plohe diskontinuiteta u Zemljinoj kori.
Osim konstruiranja nefoskopa (sprave za određivanje brzine i smjera kretanja oblaka) i novog seizmografa te utemeljenja hrvatske meteorologije i seizmologije, njegov je najveći doprinos otkriće sloja između kore i plašta Zemlje, plohe na dubini od 55 kilometara, koja ubrzava širenje valova potresa. Do ovog je otkrića došao 1909., proučavajući potres u Pokuplju, a sloj je nazvan Mohorovičićevim diskontinuitetom ili Moho-slojem, donosi Grad Opatija.
Po Mohorovičiću je nazvan krater na Mjesecu, kao i jedan asteroid, a njegovo ime nose i Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, gimnazija u Rijeci i Osnovna škola u Matuljima. Ime dr. Andrije Mohorovičića nosi ulica u Voloskome gdje mu je podignut i spomenik, ispred rodne kuće na Obali Frana Supila u Voloskom nalazi se njegova bista i tabla s osnovnim podacima, a na rodnoj kući i spomen-ploča. Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar otvoren je 2019. u Voloskom.

Komentari