Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prihvaća sve prijedloge nezadovoljnih bikera i stavlja ih u hitnu proceduru!

61
Foto/Facebook

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslalo je službeni i obvezujući dopis Udruzi KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“ kojim usvaja njihove prijedloge, prihvaća ih i stavlja u hitnu proceduru!

Podsjetimo, Udruga „Karavana za život „bikeri na cesti“ za ovaj je vikend najavila prosvjednu akciju kojom su kanili usporiti promet na naplatnim postajama Lučko, graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, trajektnim pristaništima Korčula, Split, Zadar, Rab, Pag te na mostu Krk. Poruka najavljene zajedničke vožnje članica i članova motoklubova te svih motociklista koji podupiru rad UKZŽ bila je – VEĆA SIGURNOST za motocikliste na hrvatskim cestama.

https://www.teklic.hr/featured/bajkeri-nezadovoljni-za-vikend-duz-obale-najavljuju-prosjednu-akciju/148691/

Akcije oko 4 tisuće bikera, čini se, ipak neće biti, u pet do 12 Ministarstvo prometa prihvaće sve zahtjeve ove udruge.

Odgovor Ministarstva prometa, upućen je Mladenu Stjepanu Vitkoviću, predsjedniku Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT “bikeri na cesti”, prenosimo u cijelosti.

Nastavno na vaš posljednji dopis (e-mail) kojim ste tražili očitovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, vezano za vaše zahtjeve, u nastavku šaljemo pisano očitovanje.

Kako smo u nedavnom priopćenju za javnost naveli, ovo Ministarstvo uz potporu cestarskih tvrtki provodi niz aktivnosti koje imaju za cilj podići razinu sigurnosti prometa, a sve kako bi se spriječile neželjene posljedice za sve sudionike u prometu pa tako i za motocikliste.

Tako vas možemo izvijestiti kako je nastavno na vaš zahtjev, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jučer dalo privremenu suglasnost Hrvatskim cestama za postavljanje obavijesne ploče: „Zahtjevna dionica za motocikliste“. Također, očekujemo kako će najkraćem roku, tj. do sredine rujna, Hrvatske ceste iste postaviti na državne ceste DC8, DC32 i DC66. Navedene ploče će biti postavljene u probnom razdoblju od godine dana tijekom koje će biti izvršena evaluacija utjecaja na sigurnost prometa.

Nadalje, vezano za vaš zahtjev oko postavljanja zaštitne ograde za motocikliste na cestama, možemo vas izvijestiti kako do kraja rujna očekujemo objavu novog Pravilnika o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama. Ovim putem ističemo da su prijedlozi vaše Udruge usvojeni te su uvršteni u navedeni Pravilnik. Očekujemo i završetak izrade Smjernica za projektiranje, ugradnju i održavanje zaštitnih odbojnih ograda, a objavu javnog savjetovanja istih planiramo do 15. listopada ove godine. Napominjemo kako je u radnoj verziji navedenih Smjernica posebno naglašena potreba sagledavanja zaštitnih ograda za motocikliste te je definirana mogućnost postavljanja dodatne ograde u svrhu zaštite pješaka i biciklista, koji su, također, ugrožene skupine u prometu.

Osim navedenog, Hrvatske ceste su trenutno u provedbi nabave za izradu projektne dokumentacije za implementaciju konkretnih mjera, uključivo ograda za motocikliste, na zahtjevnim dionicama državne ceste DC8 te će se isto, po nalogu Ministra mora, prometa i infrastrukture, provesti i za zahtjevne dionice državnih cesta DC32 i DC66. U tom smislu očekujemo kako će izrada projektne dokumentacije za implementaciju konkretnih mjera za zaštitu motociklista na državnim cestama DC8, DC32 i DC66 biti dovršena do kraja ove godine.

Napominjemo kako se pod konkretnim mjerama podrazumijeva dopuna prometne signalizacije i opreme, uključivo postava ograda za zaštitu motociklista koje su već sada definirane u radnoj verziji Smjernica za projektiranje, izvođenje i održavanje zaštitnih odbojnih ograda. Očekujemo kako će provedba projekta na terenu, ugradnja prometne signalizacije i opreme biti realizirana do svibnja sljedeće godine. Ovim putem ističemo kako plan realizacije navedenog ovisi o provedbi postupka javne nabave, opsegu radova, eventualnim žalbama i sl.

“Vezano za vaš zahtjev oko primjena boja (horizontalne signalizacije) otpornih na proklizavanje pneumatika (s atestom) možemo vas izvijestiti kako terminski plan ovisi o donošenju Pravilnika o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama čiju objavu smo predvidjeli za kraj rujna ove godine. Naime, hvatljivost oznaka na kolniku, nažalost, izravno negativno utječe na potrebnu razinu retrorefleksije oznaka na kolniku te je potrebno zadovoljiti obje komponentne. U ovom trenutku nije obavezna provedba mjerenja hvatljivosti oznaka na kolniku, međutim, prijedlogom Pravilnika o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama propisane su minimalne vrijednosti otpornosti na klizanje oznaka na kolniku (SRT) za sve vrste oznaka i na svim cestama čime se otvara mogućnost mjerenja hvatljivosti. U tom smislu isto će se provesti pri izradi projektne dokumentacije za implementaciju konkretnih mjera za zaštitu motociklista na državnim cestama DC8, DC32 i DC66. Također, pri izvedbi novih oznaka na kolniku navedene vrijednosti morat će biti zadovoljene.
Vezano za bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska, Hrvatske ceste će u suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama utvrditi mogućnosti i načine sanacije pukotina s odgovarajućom hvatljivosti. Nastavno na navedeno, očekujemo kako će se navedena aktivnost realizirati do veljače sljedeće godine. U međuvremenu će Hrvatske ceste kontinuirano provoditi mjere povećanja hvatljivosti (primjerice mikroasfalt).

Nastavno na zahtjev za smanjenje cijene cestarine za motocikle ističemo kako ista iznosi 60% od cijene cestarine za osobna vozila. Svi korisnici autoceste imaju mogućnost korištenja ENC uređaja čime se konkretno za motocikliste na ovu cijenu dodatno ostvaruje popust veći od 20%. Nadalje, što se tiče sezonske cijene cestarine bitno je naglasiti da se sezonska cijena cestarine ne primjenjuje isključivo na motocikle, nego i na vozila I i II skupine vozila.

Za kraj napominjemo kako je neupitno pravo svakog građanina Republike Hrvatske i bilo koje skupine, organizacije ili udruge na prosvjed, međutim mišljenja smo kako za istim nema potrebe u konkretnom slučaju. Naime, prema navedenom možete zaključiti kako je ovo Ministarstvo spremno, kako na prihvaćanje konstruktivnih prijedloga sa vaše strane, tako i na udovoljavanje svih relevantnih zahtjeva za povećanjem sigurnosti prometa u obostranom interesu. Dodatni razlog protiv organizacije prosvjeda bi svakako bio i taj da i drugi sudionici u prometu, kako građani Republike Hrvatske, ali i strani državljani, mahom turisti, imaju pravo na sigurne i prohodne prometnice bez ugrožavanja bilo koje skupine vozača, u ovom slučaju motorista, koji se bore upravo za navedena prava.

S poštovanjem,
Mario Madunić,pomoćnik Ministra prometa”

Komentari