Merika stiže u New York

337

Koliko je iseljavanje stanovnika iz srednje Europe u Ameriku utjecalo na razvoj same Amerike, građani Velike jabuke imati će priliku vidjeti od 28. lipnja u Ellis Island Immigration Museumu u New Yorku u kojem se u 15h otvara  izložba Muzeja grada Rijeke, Merika – Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. – 1914.

Izložba Merika se bavi velikim valom emigracije iz Austro-Ugarske koji se razbuktao krajem devetnaestog stoljeća, a prekinut je izbijanjem Prvog svjetskog rata. Najveća migracija u povijesti, tijekom stotinu godina odvela je na drugi kraj svijeta četrdeset milijuna iseljenika, a od toga, tijekom samo tridesetak godina, iz Habsburške monarhije odlazi blizu četiri milijuna ljudi. U to su doba u Ameriku, u velikom broju, odlazili jedino još ruski Židovi i Talijani.

Istoimena izložba, održana u Muzeju grada Rijeke od 10. prosinca 2008. do lipnja 2009., nagrađena je godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva. Američka izložba razlikuje se od hrvatske po prostornim i tehničkim uvjetima, obimu i dodatnim projekcijama koje trebaju nadomjestiti ograničenja postava. Njena se koncepcija u velikoj mjeri zasniva na hrvatskoj izložbi. Priređuje se na osnovi već obavljenih istraživanja i dosad prikupljene građe, no predstavlja se novoj i drugačijoj publici, te je posve iznova priređena i drugačije dizajnirana. Manji broj izložbenih panoa nadoknađen je većim brojem projekcija i dokumentarnim filmom, koji izložbu bitno dopunjuju i daju joj potreban dinamizam i živost.

Od 15. do 29. lipnja 2012. u New Yorku se održavaju i Dani srednje Europe, manifestacija u sklopu koje se, također na temu emigracije, održavaju projekcije filmova, fotografske izložbe i koncerti u organizaciji kulturnih centara zemalja Austro-Ugarske, a 20. lipnja i okrugli stol u Rudar Clubu u Astroriji na temu Doseljavanje Hrvata u Ameriku u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske s govornicima Ervinom Dubrovićem, ravnateljem Muzeja grada Rijeke i autorom izložbe te Johnom P. Kraljicem i Marijanom Gubićem vanjskim suradnicima u realizaciji projekta.

U sklopu otvorenja izložbe Merika, održat će se koncert klasične glazbe kvinteta Sylvan Winds, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku.

Komentari