Međunarodni dan paradoksa

12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, na dan rođenja engleske bolničarke Florence Nightingale. Nažalost, kod nas je to i dan osvješćivanja problema koje naše medicinske sestre imaju u posvećivanju poslu u domovini.

151

Broj medicinskih sestara u nas je ispod standarda EU, a premda nedostatak kadra predstavlja ozbiljan problem već duže vrijeme, situacija ne da ne ide na bolje, već se pogoršava. Broj sestara koji nedostaje procjenjuje se na osam do dvanaest tisuća, a istovremeno na Zavodu za zapošljavanje čami njih preko dvije tisuće i na snazi je zabrana zapošljavanja.

Kao i liječnici i tehničari, sve je više medicinskih sestara koje nemaju drugog izbora nego otići u inozemstvo, gdje su traženi i dobro plaćen kadar u nizu EU zemalja. Procjenjuje se kako je u proteklih godinu dana iz Hrvatske otišlo njih 500-600.

Kako je manji broj sestara u sustavu jednim dijelom prouzročen smanjivanjem troškova, tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva je “Medicinske sestre – snaga za promjene – učinkovita skrb/ekonomična skrb”, čime se naglasak želi staviti na poveznicu između efikasne sestrinske skrbi i ukupnih troškova liječenja. Drugim riječima, želi se ukazati na opasnost promatranja kvalitetne skrbi za pacijente isključivo kroz troškove.

Današnji dan ujedno je prigoda da se i javnost senzibilizira za probleme i položaj medicinskih sestara, čije odluke i znanja u određenim trenucima svi mi koristimo.

B.Ž.

Komentari