Prijašnja vremena su cijenila „lipo i debelo“, a u nekoliko proteklih desetljeća se sve promjenilo. Nije više zdravo biti popunjen, puno se priča o dijetama, debljini…, a ja imam svoju teoriju zdravlja koja kaže: treba slušati samoga sebe i jesti SVE, ali umjereno. Masti u hrani daju punoću jelima, ali i energiju mišićima. Dodatkom ulja, vrhnja, pancete, masti postižemo punoću jela i bogatstvo okusa i vrlo je teško kad se naviknemo na taj okus to izbaciti. Mislim da to niti ne treba, treba uživati u hrani i slušati svoj organizam koji uvijek potiho šapće što bi jeo i pio :).
U zdravoj prehrani više su u upotrebi ulja biljnog podrijetla nego životinjske masti, budući da ulja ne sadrže kolesterol, a istovremeno su i stabilnija od masti. U zadnjih nekoliko mjeseci sam puno puta pričala u društvu baš o mastima i uljima. Mladi ljudi su sve više počeli jesti svinjsku mast (za razna pečenja) i sve više paziti na ishranu, što je velik korak naprijed, jer nije pošteno da autu utočimo najbolje ulje, a nama najobičnije i najjeftinije – ono koje zovu suncokretovo – a to nije.
Pobliže ću danas pisati o četiri kralja ulja, koje bi svakako trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu ako već niste.
Dobiva se iz plodova jednogodišnje zeljaste biljke ricinus (lat. Ricinus communis) koja raste na Mediteranu i u tropskim krajevima. Ricinusovo ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja i lako je dostupno. Može se nabaviti u gotovo svim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane (po vrlo pristupačnoj cijeni). Naravno, uvjet je da ulje bude kvalitetno – hladno prešano i iz organskog uzgoja. Ovo ulje sadrži 90% visokovrijedne nezasićene masne ricinoleične kiseline zaslužne za ljekovitost ovog ulja.
Ova je kiselina vrlo djelotvorna protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija. Sadrži i znatne količine vitamina E, snažnog antioksidansa koji pomaže tijelu u borbi sa slobodnim radikalima. Ricinusovo ulje se već dugo primjenjuje kod išijasa, ćelavosti, artritisa, slabe cirkulacije, zatvora, tumora dojke, mioma i cista, bradavica, bronhitisa i prehlade, autoimunih poremećaja, Parkinsonove bolesti i epilepsije.
Ricinusovo ulje najpoznatije je kao lijek protiv zatvora. Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom (radi neugodnog okusa). Preporučena doza ulja iznosi pola do maksimalno jedne žlice. Ulje se ne smije konzumirati više od tjedan dana.
Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju, ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavi se na kritično mjesto, prekrije trakom, na to se stavi termofor, omota se ručnikom i drži oko sat vremena.
Postoje dvije faze u procesu proizvodnje maslinovog ulja. Zdravi plod masline se drobi gnječenjem i iz zdrobljenih plodova tiještenjem se cijedi čisto maslinovo ulje. Hladno tiještenje je najčistija tehnologija obrade maslina. U Hrvatskoj otok Brač proizvede najviše ulja jer ima oko 500.000 stabala maslina. Ove godine kažu maslinari da je jako slab urod, zbog vremenskih uvjeta proizvođači imaju samo za sebe. Ali iz osobnog iskustva znam da se može naći jos koja litrica, samo treba pitat i tražit, sretno! Maslinovo ulje se prema kakvoći dijeli na nekoliko vrsta.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8%. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju (“ekstra djevičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ružmarina” zapravo nije ekstra djevičansko maslinovo ulje).
Djevičansko ulje (vergine) se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2%.
Maslinovo ulje se dobiva miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5%.
Sansa ulje (olio di sansa) se dobija kemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon tiještenja. Ovako proizvedeno ulje je slabije kvalitete, ali se može koristiti za prženje, a kiselost mu prelazi 6%.
* izuzetno je zdravo jer je lako probavljivo
* najveća mu je značajka blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile
* štiti dobri kolesterol(HDL), a smanjuje loši (LDL)
* bogato je prirodnim antioksidansima koji stimuliraju metabolizam masnoća,
šećera i bjelančevina
* sadrži esencijalne vitamine A, D, K i E
* pomaže u borbi protiv raka
* pomaže rastu djece, usporava starenje
* zbog visokog sadržaja antioksidansa dobro je za kosti, zglobove, kožu, jetra i crijeva
* pomaže kod dijabetesa i čira na želucu
Maslinovo ulje ima nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina što ga čini puno otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je ono bolje za kuhanje i prženje (iako je najbolje izbjegavati jako visoke temperature).
Čisto maslinovo ulje (ne ekstra djevičansko) preporučuje se za topla jela, ekstra djevičansko je idealno za hladna, nekuhana jela i priloge. Mi u obitelji smo se jako naviknuli na maslinovo ulje tako da na vrh svakog jela dolazi jos 3 kapi ulja. Kada boli grlo ga pijemo, kad je suha koža se namažemo tako da je definitivno kod nas u svakodnevnoj upotrebi i ne samo za jelo. Preporučam ga svima.
…nastavlja se
Komentari