Mala pivska kuharica

298

Hrvatska kultura pijenja ugodno je smještena između pivopijskog sjevera i mediteranskih vinopija, uživajući tako u najboljem iz obje tradicije. Kruh i vino, uz neizostavno ulje, osnova su našeg gastronomskog i religioznog naslijeđa, a pivo, koje je također pojilo, hranilo i krijepilo ljude od najstarijih civilizacija, ostaje nekako skromno i nepravedno podcijenjeno. Mala pivska kuharica ispravlja taj nepravedan odnos prema pivu.

Pripovijedajući o dugoj povijesti pivarstva, Željko Šatović demistificira mnoge predrasude o tome, navodno muškom piću. Pivo odavno više nije barbarsko piće, niti u kulinarstvu služi samo da se njime polijeva odojak. Naprotiv, pivo svojom raznolikošću okusa, mirisa i vrsta pristaje i toplo i hladno. Na plaži ljeti, kao i u nekom slasnom i teškom gulašu zimi. Pijuckamo ga u svakoj prilici i svim godišnjim dobima, pa zašto ne bismo s njime i kuhali, dinstali, pravili kruh ili sladoled? Ova, posve drukčija, kuharska knjiga zauvijek ispravlja zabludu da je pivo piće koje pristaje samo nogometu, roštilju i znojnim muškarcima.

Kako će urednik biblioteke Zlatko Gall napisati u predgovoru „Riječ je naime o malom štivu s velikim dometom. O knjizi koja plijeni pažnju podjednako svojim zanimljivim i zamamnim receptima kao i lucidnim Gulinim komentarima-esejima zbog kojih – baš kao i u ilustracijama Danila Dučaka – u njoj mogu uživati i okorjele vinopije, zadrti trezvenjaci i ona najšira, iću & piću sklona, publika“.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari