Lijepe i stvarne – žene kakve uistinu jesu

665

žene

Fotošopirane fotografije žena u medijima su pošast koja danas apsolutno vlada i zauzima medijski prostor, a time ne ostavlja prostora realnim i stvarnim ženama koje odudaraju od standarda koji je netko zapisao u okviru „lijepo“

Fotografkinja Jade Beall odlučno se usprotivila tim percepcijama svojim izvrsnim fotografijama tijela majki nakon poroda. Te fotografije prikazuju pravu žensku ljepotu, pravu ženu reklo bi se. To su deblje i mršavije, ravne i izborane, mlađe i starije, visoke i niske, žene kakve stvarno jesu, bez uljepšavanja i dodavanja, iskrene i prave.

Na svojoj stranici Beall piše da joj je cilj “sagraditi samopouzdanje u svijetu koji se svim silama trudi živjeti na ženskom osjećaju nesigurnosti” i da “želi inspirirati buduće generacije žena da budu slobodne od svog nepotrebnog osjećaja patnje, te da prihvate svoju ljepotu takve kakve jesu”.

No naravno, kako je očekivati u društvu u kojem živimo, njene su fotografije uspjele potaknuti brojne kontroverze, te su vrlo brzo nakon objavljivanja uklonjene s Facebooka, primarno kažu zbog nagosti. No sve to, fotografkinju nije spriječilo da nastavi sa svojim radom.

Ovakav pothvat koji je nažalost rijetkost u moru fotografija i medijskog prostora danas, zbilja je hvale vrijedan te značajan za sve žene. Realna slika koja se time pruža u javnosti trebala bi biti češća i snažnija sa još većim odjekom, a sve kako bi osnažila žene i majke, mlade i stare i dala im elan da prihvate svoje tijelo onakvo kakvo ono uistinu je. Da se ne povode za modelima iz časopisa i sa modnih pista.

Naime, danas većina ljudi misle da je ono što mediji prikažu stvarna ljepota tih žena, da je to uobičajeno. A gledajući realnije, to je privid i nerealnost, a upravo ovo što Beall fotografira suprotnost toga.

Mia Mohorić

Magazin.hr / boredpanda.com

Komentari