Lamentiranje ispred rashladne vitrine

177

Nevjerojatno je što čovjeku sve padne napamet kada čeka u redu za marendu, dok promatra hladnjake s narescima. A red sporo napreduje… Jer prodavačice baš i nisu nešto brze. Apsolutno ne u duhu vladara trgovine Merkura. Koji je brz poput munje. I brži ponekad. A zašto spominjem Merkura? Zato što je Merkur kako u astrologiji, tako i u mitologiji, vladar trgovine i razmjene, aktivnosti koja zahtjeva okretnost i snalažljivost, prilagodljivost u različitim situacijama, komunikaciju s raznovrsnim ljudima… Međutim, Merkur nije samo zaštitnik trgovaca već i zaštitnik lopova i prevaranata, svih onih spremnih i vještih u situacijama s one strane zakona. Moramo priznati da i prevariti nekoga također neka vrst vještine. I da takvo to ne može svatko.

Naši susjedi Talijani pod vladavinom su znaka Blizanaca jednom od dva znaka kojima vlada Merkur, a doista nema boljih trgovaca od njih. Prodati vam mogu ama baš sve, znaju dobro zapakirati i prezentirati vlastite proizvode, uvjeriti vas kako je ono što vam prodaju upravo ono što vam treba ili što želite kupiti, da ne govorimo da će vam prodati i ono što uopće niste namjeravali kupiti. Što ćete utvrditi možda tek kada dođete kući. A tko će se onda vraćati natrag sve do Trsta… Koliko god nam se njihov stil trgovine neće uvijek svidjeti, čini mi se da bi bilo pravo osvježenje kada bi i naši trgovci imali malo više pozitivnog talijanskog duha u poslovanju. Bilo bi veselije i nama i njima.

S naglašenim Merkurom u horoskopu, bili trgovac ili ne, vaše oružje su riječi. Ono što govorite može vam poslužiti kako biste druge uvjerili u ono što želite. Riječima se ponekad možete služiti kako biste se igrali ili poigravali drugim ljudima. Mogućnosti su vam šarolike. A može vam se dogoditi da ono što izgovorite jednostavno ode niz vjetar kao da nikad nije ni postojalo. Talente koje vam daje Merkur lako je rasuti i potratiti. A potrebno je samo malo dobre volje kako biste ih korisno upotrijebili. Kao i trgovci u mom dućanu neki dan. Ali pogledajmo to s vedrije strane. Da nisu bilo toliko spori, ne bi bilo ni ovog teksta. Pozdrav s druge strane rashladne vitrine!

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari