Lady Gaga – fenomen 21. stoljeća

412

Potaknuta koncertom ove svjetske glazbene zvijezde u Zagrebu, bacila sam se u razmišljanje zašto je baš Lady Gaga postala sinonim za uspjeh i slavu u tako kratkom roku. Široj je javnosti poznata tek nešto više od dvije godine, a rekordi koje je uspjela nanizati mogli bi biti realni za neku osobu koja je na sceni barem desetak godina.

Danas je jako teško biti originalan, ali Gaga je zaista neponovljiva i jedinstvena, voljeli mi to što radi ili ne. Gdje god da se pojavi postaje predmetom tračeva, priča, fotografiranja i proučavanja. Njezina je glazba lako pamtljivog teksta i melodije, nerijetko popraćena video spotom punim provokacija i šarenila. Planetarnu popularnost itekako može zahvaliti Internetu i YouTubeu koji su pomogli da njena glazba putuje do najdaljih krajeva svijeta te do slušatelja raznih profila, godina i interesa. Kada smo već kod YouTubea, treba naglasiti kako je Lady Gaga prva osoba koja je prešla granicu od milijardu posjeta i to sa samo tri spota (Just Dance, Poker Face i Bad Romance). Rekorde je rušila u još nekoliko aspekata, a izdvajam dva zanimljiva i vezana uz Internet: bila je prva koja je imala 10 milijuna „lajkova“ na Facebooku te je najtraženija ženska osoba na web pretraživačima.

Osim aspekta masovnih medija koji njene uspjehe prate i potiču, naišla sam i na podatak kako na jednom američkom sveučilištu postoji kolegij pod nazivom Lady Gaga i sociologija slave. Predaje ga osnivač istoimene katedre, profesor Mathieu Deflem koji je ujedno i njezin veliki fan. Dakle, Gaga prelazi granice estrade i ulazi u akademski milje i to ne kao običan student već kao predmet proučavanja (i divljenja).

Možemo imati i pozitivno i negativno mišljenje o fenomenu Lady Gage, ali moramo joj priznati izniman osjećaj za tržište i publiku jer je dozirala svoju pojavu i stvaranje točno onoliko koliko je bilo potrebno da se smjesti na tron pop glazbe i tamo ostane duže vrijeme. Predviđam joj dugu i bogatu karijeru s puno iskrenih fanova koji žele biti slobodni i uspješni poput nje. Nadam se da sam u pravu…

Sanja Lakić

Komentari