Kameno srce

352

Kameno srce Charlieja Fletchera prvi je dio trilogije romana čija je radnja smještena u suvremeni London, no istovremeno u jednu paralelnu dimenziju grada u kojoj kameni kipovi i skulpture na trgovima i na fasadama i krovovima zgrada oživljuju, potaknuti drevnom nužnošću borbe ili izmjene dobra i zla.

U ovaj paralelni svijet dospijeva usamljeni, sramežljivi dvanaestogodišnji dječak George nakon što – slučajno ili namjerno – otkine kamenu glavu zmaja s ulaza u Prirodoslovni muzej za vrijeme školskog izleta. Odjednom kameni se pterodaktil odlama od zgrade, i uputi se prema dječaku. Od tog trena George, uzrokujući kaos golemih razmjera tim minijaturnim činom, postaje glavnim protagonistom svijeta oživjelih kipova – dobroćudnih i pomažućih čovjekolikih te zlogukih, krvožednih mitoloških, bestijalnih skulptura. U pustolovini mu se pridružuje djevojčica Edie, prkosna i prgava „vidjelica“, koja s Georgeom dijeli teret bivanja u ovom nesigurnom ali uzbudljivom paralelnom svijetu, ali također dijeli s njim i posebnu zadaću potrage za rješenjem tajne ovog mračnog paralelnog svijeta, tajne koja ujedno, iako doduše nesigurno, jamči povratak u stari, uhodani život užurbanog velegrada.

Georgeu i Edie pomažu dobri kipovi po imenu zrcalnici (Topnik iz Prvog svjetskog rata, Rječnik – kip jezikoslovca s mačkom Hodgeom), a život im ugrožavaju zli, takozvani mrljavci (vodorige, zmajevi, mitska polubića poput Minotaura) te glavni zlikovac, jezovitiji od svih – besmrtni čovjek po imenu Hodač koji snuje opaki i mračni plan s Londonom i cijelim svijetom. Edie pripada posebnoj, trećoj skupini, takozvanim sijevkama koje mogu vidjeti prošlost tako što dodirnu kamen ili broncu. Taj će je njezin dar voditi u potragu za vlastitim izvorima i za tajnom svoje prošlosti.

Roman je složenije narativno oblikovan, inteligentan, duhovit. Osim iscrpnog upoznavanja stare londonske jezgre kroz stvarne kipove što su u romanu oživjeli zajedno sa svojim povijesnim pričama, mladi čitatelji će otkriti sasvim novi život gradova koji se krije na tamnim, zaboravljenim fasadama, prepunim bića koja su zatočena u kamenu.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari