Interview: M.O.R.T.

Uoči nastupa s Vatrom i Radio Luksemburg u riječkoj Harteri ovaj petak 19.6., porazgovarali smo kratko s momcima iz sinjskog blues punk benda M.O.R.T., već etabliranog na underground glazbenoj sceni i s velikim potencijalom da autorskim radovima i energijom osvoji i overground.

1728

Pobjednike banjalučkog Demofesta prvo je prepoznao Zdenko Franjić i Slušaj najglasnije!, da bi potom došli u ruke Croatia Records, koja im je objavila album. Tada je krenulo sve ozbiljnije…

Prije nego krenemo s interviewom, podsjetnik da za Karlovačko RockOff Summer Tour u Rijeci možete osvojiti ulaznice!

Ovo vam je prvi nastup u riječkoj Harteri, ali ne i u Rijeci, nedavno ste bili u Klubu. Impresije tog nastupa?

Bili smo u prosincu u Klub.-u i krajem travnja u Palachu. U Klub.-u smo imali samostalni koncert. Za prvi koncert je bila veoma dobra posjećenost, a svi koji su došli su se dobro zabavili i znali su tekstove. Tako da smo se i mi totalno uživili u nastup i dali sve od sebe. Drugi nastup, u Palachu je bio sa Svinjskim koritom i lokacima, Krešom i Kiselim kišama. Tu je osim dobrog nastupa palo i kvalitetno druženje s bendovima.

Dosta dugo bili ste “sezonski bend”, a sada je situacija ipak malo ozbiljnija. Koliko vam još fali da počnete živjet od svirki, ako je to uopće cilj?

Nismo krenuli svirati s tom namjerom, ali se to sada samo nametnulo kao cilj. Da bi se živilo od glazbe u Hrvatskoj ili triba obilazit Europu ili raditi 8 sati dnevno kao glazbenik. Znači, uz koncerte i probe još držati poduke, rješavati koncerte drugim bendovima, snimati reklame… Jako malo glazbenika može preživjeti samo od autorskih prava i honorara od koncerata. Od prodaje CD-ova se ne mogu niti kupiti nove žice. Tako da se mi polako približavamo tome i nadamo se da će se to dogoditi što prije. Najdraže bi da se to dogodi jer još češće sviramo i još nas bolje plaćaju.

Koliko za karijeru benda znači manifestacija poput RockOffa ili recimo banjalučkog Demofesta?

Znači veoma mnogo. Danas je puno demo bendova, a to vam da potvrdu kvalitete. Osim toga, ta dva festivala su daleko ispred ostalih wannabe demo festivala i po nagradama koje stvarno nešto znače, nisu samo simbolika. Tu bi još ubacio i HR demo klub.

Planovi za bližu budućnost? Možda neki novi materijali?

Novi materijal već imamo, možemo sutra početi snimati, ali se nadamo do kraja ljeta napraviti barem dvostruko više stvari nego nam treba za album, izabrati 10-ak komada, dobro uvježbati i snimiti vjerojatno u studenom. U međuvremenu još snimiti par spotova za singlove sa aktualnog albuma.

Kakva je scena u Sinju? Postoji li joškoji bend na koji bi skrenuli pozornost?

Scena u Sinju je jedna od najživljih u Hrvatskoj. Ima desetak bendova koji često nastupaju, neki samo lokalno, neki po cijeloj Hrvatskoj i BiH. Imamo tri festivala: Gljevstock, SARS i Memorijal Branimir Vugdelija, udruge koje organiziraju koncerte nekoliko puta mjesečno u skvotiranoj vojarni. Od bendova bi svakako spomenuo Darkvud, za njih ćete uskoro čuti, a i nastupaju ove godine na RockOffu, zatim novije snage Radagast, Beerkrieg, Underdog…

Komentari