Hrvatska ima predsjednicu s novom energijom

240

kolinda grabar kitarovic

Na izborima za predsjednika ili predsjednicu, kako su to znakovito u posljednje vrijeme sve češće spominjali mediji, pobijedila je Kolinda Grabar Kitarović. I tako je Hrvatska po prvi put i kao jedna od rijetkih zemalja u svijetu dobila svoju predsjednicu. Njenih 50,74% u odnosu na 49,26 % dosadašnjeg predsjednika Ive Josipovića govori o tijesnoj utrci i isto tako tijesnoj pobijedi, ali upravo zahvaljujući toj relativno maloj razlici Kolinda je pobijedila i tako postala predsjednica Hrvatske. Ivo Josipović čestitao joj novoj predsjednici riječima: „Dozvolite da čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Moram kazati kako smo imali napornu kampanju, sučeljavanja i međusobna oponiranja, no demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato čestitam. Istina, razlika je jako mala, no to je bit demokracije, da onaj koji osvoji više glasova nosi pobjedu.“

kolinda grabar kitarovic

Demokratska i gospodska gesta dojučerašnjeg predsjednika dopala se naciji. Kada je u svom prvom predsjedničkom govoru Kolinda Grabar Kitarović spomenula minulu kampanju i Ivu Josipovića iz publike su se začuli zvižduci i negodovanje, koje je ona ljubazno, ali energično prekinula. I time pokazala da je dama, a ujedno je pokazala i nešto još važnije, da ne želi nikakvu negativnu energiju oko sebe. Upravo zato može se reći da je Kolinda Grabar Kitarović predsjednica s nekom novom energijom, koja će prema onome što je obećala, ravnopravno brinuti s svim građanima svoje zemlje, njihovim pravima i boljitku, bez obzira kojoj stranci pripadaju i pripadaju li joj uopće.

Rad, samopouzdanje nacije, tolerancija, povezanost i zajedništvo i opet vjerojatno rad, jer to nam najviše treba, vrijednosti su kojima će se rukovoditi nova predsjednica u vođenju svoje zemlje. Zaželimo joj sreću na samom početku. A samim time što je u Hrvatskoj izabrana žena za predsjednicu, čini se da su čuda moguća, pa možda nam se ta čuda polako počnu ostvarivati i u svakodnevnom životu.

Dunja Pavešić

Foto: Kolinda Grabar Kitarović – službena Facebook stranica

Komentari