Ginger blog

477

Bok, dragi ljudi, danas vam nosim priču iz Zagreba. Naime riječ je o 5. Modnom ormaru, manifestacije Tekstilno tehnološkog fakulteta i ujedno prvog strukovnog natjecanja u Hrvatskoj. Kada je prvi Modni ormar održan, organizatori nisu ni sanjali da bi danas mogao slaviti svoj peti rođendan. Više od polovice studenog u gradu se pričaju razne modne priče, moda se provlači kroz izložbe, i ono najvažnije kroz natjecanje mladih dizajnera tog fakulteta. Ja sam i ove godine posjetila to događanje točnije radila sam u backstage kao šminker, tako da imam informacije na dlanu.

Prva večer bila je rezervirana za studente dizajnere koje su ranije izabrali profesori da se predstave žiriju. Žiri najčešće čine stranci, ljudi iz struke, visoko pozicionirani sa dobrim osjećajem za lijepo. Ove godine pregršt zanimljivih ideja i izvedbi, teško je bilo odlučiti se samo tri mjesta. Moram napomenuti da je ovogodišnji MO bio posvećen preranom odlasku Alexandra McQueena što je bilo i prisutno u nekim kolekcijama. Dvojac Jakšić Pašalić podsjetile su nas na žene ratnice. Vrlo zapažena crno bijela kolekcija na koju sam vrisnula kada sam je vidjela nosi potpis Ive Šimunović. Najveći pljesak dobila je kolekcija Fucijaš Kostić koja je oduševila publiku svojim viđenjem ostavštine Mcqueena. Crne zlatne ptice bile su njihova inspiracija. Ruška Miljak također interesantna priča. Mladen Cvetkov sa izrazito ženstvenim krojevima, meni odlična kolekcija.

Drugu večer su izlagali neki naši dizajneri i neki bivši studenti sa samostalnim revijama. Također, drugu večer je bilo i proglašenje pobjednika ali o tom potom. Tanja Bedeković predstavila je sado mazo ženu koja je usprkos teškim cipelama i lateks haljinama ostala vrlo ženstvena. Nada Došen je na pistu poslala muškarca u poteticama i time izbrisala granice među spolovima. Igor Dobranić u već prepoznatljivo svježem slojevitom filmu, njegovi modeli su uvijek tako nježni i lijepi, a njegova moda tako čista. Artiđana je predstavile sivu kolekciju kombinezona u kombinaciji sa staklenim masivnim nakitom, a Milena Rogulj nas je odvela u Afriku.

Također su predstavljene i vjenčanice inspirirane razdobljem prvog svjetskog rata. Modele su nosile naše poznate glumice, Nada Abrus, Hana Hegedušić ali bome i zgodni muškarci poput Mislava Čavajde i Marinka Leša. Oni su izveli pravi mali show na pisti, baš su bili zgodni.

A nagrade za svoju kreativnost osvojili su: treće mjesto Ivana Čuljak i Petra Krpan sa vrlo ženstvenim komadima. Drugo mjesto zauzela je Anamarija Borić čije modele sam uređivala ja. Jednostavnost i geometriju je stavila na prvo mjesto i neutralnu boju razbila sam tirkiznoplavim ravnim obrvama i takvim čarapama. Prvo mjesto odnijeli su Adela Kiškić i Nikola Barbir koji su dobili najbolje ocjene stručnog žirija. Tu se također vidi štih McQueena u pomalo androidne haljine, vrlo naglašenih ramena, blijedorozih nijansa. Stvarno prekrasne.
Usudila bi se reći da se u Zagrebu dogodio jedan mali spektakl i da je modni ormar dobio jednu novu dimenziju. Čestitam svim sudionicima modnog ormara i vidimo se i slijedeće godine. Ja sam izabrala nekoliko slika točnije kolekcije koje su odnijele nagrade a vi ako ste radoznali googlajte i prepustite se čarima tih kreativnih mladih ljudi.

Do slijedećeg tjedna,
Ginger

Komentari