GAZ GL-1 – sovjetski trkač u art deco stilu

133

Iako je podsjećao na oklopno vozilo sa prilično slabašnim motorom te bez stvarnog trkačkog pedigrea GAZ GL-1 je nedvojbeno cool trkači automobil inspiriran Art Deco dizajnom tridesetih godina prošlog stoljeća.

Iako period brutalnog staljinizma i trkači automobili izgledaju nespojivo automobilski entuzijasta Evgenie Agitov konstruirao je ovaj dopadljivi trkači automobil na osnovi GAZ-a M1 koji je zapravo bio kopija američkog Forda Model B.

Sovjetski trkač GAZ GL-1 pokretan je slabašnim četverocilindrašem sa 65 konjskih snaga tako da je automobil ‘jurio’ brzinom od 148 kilometara na sat. Kasnije je instaliran motor sa 6 cilindara snage 100 konjskih snaga koji je sa maksimalnom brzinom od oko 160 kilometara na sat oborio tadašnji sovjetski brzinski rekord. Zanimljivo je da GL-1 nije učestvovao niti u jednoj utrci.

Kako je postojao samo jedan GL-1 koji nije očuvan, karoserijska radionica Boushev napravila je rekonstrukciju na osnovu starih fotografija i crteža. Za model-rekonstrukciju trebalo je tri godine rada.

Zoran Šijan

Komentari