Edukativan film o položaju djevojčica koji poziva na drastične i nužne promjene

38

Afrički animirani film Butoyi 2013. godine napravila je grupa 12 djevojaka iz Burundija. Film se bavi položajem djevojčica i žena u toj zemlji kao i temama nemogućnosti školovanja djevojčica i prijetnjama seksualnog nasilja.

“Naučila si dovoljno!”

U animiranoj basni, Butoyi je mlada koza koja živi u ruralnom području Burundija. Zajedno sa svojom braćom ide u školu i igra se s djecom iz susjedstva, no život joj se mijenja kada joj majka kaže da je prestara za školu, da je naučila dovoljno za djevojčicu i da će joj od sada pomagati u kući i na polju. Jednog dana, kada ode po vodu, doživi , što tijekom života doživi svako peta djevojčica u Burundiju. Nakon što ju je stariji lav silovao, Butoyi je ostala trudna. Strah ju je da će je obitelj odbaciti i čini joj se da nema izlaza.

Priča je ovo mnogih djevojaka koje odrastaju u Burundiju, ali i drugim državama, no u Butoyinom slučaju rasplet donosi nadu u promjene. Ona svojoj obitelji ispriča što se dogodilo i od njih dobije podršku, lava prijave policiji i on završi u zatvoru. Na kraju filma vidimo odraslu Butoyi, koja se u međuvremenu i udala, kako svoju djecu, blizance laviće šalje u školu, uz poruku kćeri da treba ići iako je velika, jer je važno da i djevojčice uče.

Ovaj film fascinantne animacije prikazan je i na mnogim svjetskim festivalima, uključujući i naše Four River Film Festival, Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI te Festival o pravima djece, a dobio je i brojne nagrade, i to s razlogom.

Prije i nakon gledanja ovog filma, važno je s djecom razgovarati, kako biste toj potresnoj, ali istinitoj priči dali kontekst te da ga djeca razumiju.

Komentari