Dvoboj najekskluzivnijih limuzina

811

Staro suparništvo između dvije britanske automobilske institucije Rolls-Roycea i Bentleya ušlo je u novu fazu nedavnim predstavljanjem dvaju novih modela; Rolls-Royce Ghosta i Bentleya Mulsannea. Koji automobil je bolji?- postavlja se neizbježno pitanje. Pobjednik iz ove usporedbe je vjerojatno i najbolja luksuzna limuzina na svijetu danas budući da mercedesov Maybach u startu dobiva ‘minus’ bodove budući da je Nijemac zapravo modificirani Mercedes S-klase, stoga Maybach nije uvršten u ovaj ljuti ‘okršaj’. .

Treba odmah reći da je i Rolls-Royceov Phantom izostavljen is ove usporedbe budući da je preglomazan i djeluje odviše ceremonijalno. Phantom je prijevozno sredstvo za kraljeve, novopečene bogataše iz Rusije i Kine i zvijezde show-businessa, a Ghost i Mulsanne su automobili koji su relativno praktični te se mogu koristiti svaki dan. Mulsanne je sa 5,5 metara dužine 17,5 cm duži od Ghosta, oba automobila su teška oko 2,5 tone . Također slična je i zapremina motora -nešto ispod 7 000 kubičnih centimetara, oba automobila imaju dvostruke turbo punjače.

U unutrašnjosti Rolls je jednostavniji sve nepotrebno je sakriveno, tako da se vlasnici odista ne mogu potužiti na ikakvu konfuziju što se tiče Ghostove kontrolna ploče. Bentleyeva unutrašnjost izgleda bogatije i donekle sportski. U mnogome kontrolne ploče ovih egzotičnih limuzina i sliče.
V8 motor kod Bentley-a kao da je pomalo izgubio karakter, Rollsov V12 motor je snažniji, tiši ali i 25% ekonomičniji. Bentley Mulsanne je više vozački orijentiran automobil, no renomirani engleski Autocar smatra da je Rolls Ghost kompletniji i zapravo najbolja luksuzna limuzina danas u svijetu.

No, za Mulsannea se ne može reći da je u ovoj usporedbi kompletni gubitnik pa duhoviti novinari Autocara predlažu solomonsko rješenje-kupite obadva automobila!

Zoran Šijan
izvor Autocar

Komentari