Dan crvenih haljina u Rijeci!

168
dan crvenih haljina u hrvatskoj
Dan crvenih haljina, međunarodna akcija koja se po prvi puta obilježava u Hrvatskoj

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije priključuju se akciji obilježavanja Dana crvenih haljina.

Ova se međunarodna manifestacija u organizaciji Hrvatskog neurološkog društva HLZ-a obilježava po prvi puta u Hrvatskoj. 

Dan crvenih haljina je zdravstveno-edukativna akcija pokrenuta u SAD-u, posvećena osvješćivanju javnosti o specifičnostima cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih bolesti kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Važno je biti svjestan čimbenika rizika i poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za njegov nastanak. Moždani udar je u dobi od 20. do 39. godina dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Kod žena nesanica i razdražljivost mogu prethoditi tjednima prije moždanog udara. Čak 80% moždanih udara može prevenirati promjenom životnih navika i kontrolom rizičnih čimbenika (povišen tlak i šećer). Žene imaju specifične rizične čimbenike poput: visokog tlaka u trudnoći ili korištenje oralnih kontraceptiva uz pušenje.

Na riječkom će Korzu u petak, 1. veljače 2019. od 11 sati biti postavljen edukativni štand gdje će se educirati građane i računati individualni rizik od moždanog udara. 

Predavanja će u riječkoj Gradskoj vijećnici u 12 sati održati doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić – „Dan crvenih haljina“, prof. dr. sc. Alen Ružić – „Srčani udar i žene“ i dr. sc. David Bonifačić – „Moždani udar i žene“.

Nosimo crveno taj dan – podržimo žene koje su preboljele moždani udar, ukažimo na važnost preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila te postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara (trombolizom i mehaničkom trombektomijom).

Komentari