Bez celofan

90

Znači li nova godina uvijek i neki novi početak, novu odluku, novu nadu? Ili je to samo još jedna u nizu psiholoških navlakuša? Kada sam lijena duhom, sklona sam misliti ovo drugo – u stilu: što će meni neki datum označiti kada ću ja krenuti s nekim (meni važnim) odlukama. Međutim, onda je realno zapitati se – zašto, kad sam tako jako važna, ne krenem odmah, sada? I tako zaključujem – 1.1. ne mora biti nužno – još samo jedan dan u godini. On zaista može poslužiti kao naše malo oružje u velikoj borbi za donošenje odluka. Nešto kao ponedjeljak. Drugi je par rukava jesmo li spremni sa životom uvijek čačkati i tražiti nešto bolje. Čak ne nužno niti tražiti, već činiti, ispravljati pogreške, postajati svjesniji sebe da bismo bili bolji – i sebi i drugima. Ako je odgovor – spremni smo, e onda je potrebno uloviti se posla. Netko će poželjeti da ne kasni, netko drugi da ne bude otresit, netko, pak, da bude odrješitiji, netko želi skinuti koji kilogram, učlaniti se u udurgu, započeti s dobrovoljnim radom, pomiriti se s članom obitelji, prijateljem…liste su beskrajne i bez pravila. Što god nam predstavlja izazov takve vrste – primimo ga. Možda mu nećemo odgovoriti sto posto i do kraja – ali uvijek je osjećaj bolji nego da ga se ne primimo uopće. Ako ništa – malo mrdanja po pitanju samih sebe ako ništa drugo – oživjet će naš duh, ili ga barem osvježiti.

Moji prijedlozi za novogodišnje odluke su sljedeći:

-kupiti si neki omiljeni cvijet ili kućnu biljku koje će resiti naš dom (i brinuti se za istu!)
-prestati grickati nokte.
-skratitit već dosadnu, dugu kosu.
-početi puštati predugo kratku i ustaljenu kosu.
-promijeniti kremu za lice (život je prekratak da ne bismo otkrili čari neke nove kreme).
-izbaciti psovku iz dnevnog vokabulara.
-prići bez predrasuda siromahu na ulici. Pomoći mu po mogućnosti.
-noćno tuširanje zamijeniti onim jutarnjim.
-vikendom ili barem nedjeljom ISKLJUČITI poslovni telefon.
-osvijestiti pa razbiti barem jedan obrambeni mehanizam.
-pružiti priliku nekome tko nas je jako naljutio.
-tražiti priliku od nekoga koga smo jako naljutili.
-zaljubiti se u svoje oči.
-zaljubiti se u život.
-smijati se u sebi kada nas šef opet neopravdano „pere“ .
-trčati po prirodi.
-štedjeti.
-od svake plaće – nešto si priuštiti.
-barem jednom mjesečno kada nam se to nikako neda – učinit uslugu, pomoći, saslušati, prijeći preko svoje vlastite sebičnosti
-jesti više ribe.Može i srdelica!
-više se ljubiti
-pročitati „4 sporazuma sa samim sobom“ (Za one kojima se ne čita – kratki pregled sporazuma: Neka tvoja riječ bude besprijekorna, Ne pretpostavljaj, Uvijek daj najbolje od sebe i Ništa nemoj shvaćati osobno!)
– nadopuniti sami!……

Evo, nadam se da će vam se koji prijedlog i svidjeti i da ćete provesti barem jednu svoju novogodišnju odluku u djelo. I zapamtite – nije fora uspjeti…ali – dok se god trudimo na tom putu – već jesmo na putu uspjeha. Zato, krenimo!

Ana Marija Vizintin

Komentari