Znate u koje je doba dana najbolje popiti kavu?

44

Volimo kavu. A kako je ne voljeti? Ujutro nas razbudi, ima rajski okus, pa čak ima i zdravstvene prednosti. No, koliko god voljeli toplu šalicu kave čim ustanemo iz kreveta, pokazalo se da to možda nije najbolje vrijeme za iskoristiti sve što kava nudi. Zapravo, znanstvenici su otkrili da postoji bolje vrijeme da se napunite jutarnjom dozom kofeina.

Pravo vrijeme za pripremu kave
Ispostavilo se da najbolje vrijeme za ispijanje kave možda nije čim se probudite, već sat vremena nakon što ste se probudili. To je zato što je sat vremena nakon što ste se probudili, tjelesna proizvodnja kortizola na jednom od tri dnevna vrhunca, prema istraživačima koji su objavili malu, ali intrigantnu kliničku studiju. Skloni smo razmišljati o kortizolu kao “hormonu stresa” jer se luči u većim količinama kada osjećamo naprezanje ili napetost od okolnosti koje doživljavamo kao zahtjevne (a smanjuje se kada jedemo ukusnu čokoladu). No, drugi način razmišljanja o kortizolu je “hormon budnosti”, jer je razlog zašto naše tijelo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom taj što povećava budnost (što podržava naš odgovor “bori se ili bježi” kada smo suočeni sa stresnim situacijama). Evo što se još događa s vašim tijelom kad pijete kavu svaki dan.

Zašto biste trebali čekati?
Konzumacija kofeina dok su naša tijela već na vrhuncu proizvodnje kortizola uči tijelo da proizvodi manje kortizola, prema kronofarmakolozima koji proučavaju način na koji lijekovi (poput kofeina) djeluju s prirodnim biološkim ritmovima našeg tijela. Stoga, kako biste jutarnjom kavom dobili najveću budnost, pokušajte sačekati sat vremena nakon buđenja kako biste skuhali prvu šalicu.

A kad želite nastaviti s dodatnim korigiranjem kofeina, pokušajte to učiniti izvan vremena najveće proizvodnje kortizola – obično između podneva i 13:00 sati i između 17:50 sati i 18:30 sati. Ovo će vam zasigurno pomoći da oslobodite bilo koji od onih popodnevnih osjećaja zatišja i dat će vam produktivnu večer.

Izvor: Healthy

L.B.

Komentari