Znate li zašto toliko boli kada nožnim prstom zakačite komad namještaja?

Istraživači  pretpostavljaju da je bol koju osjećamo od ovakvih i sličnih ozljeda zaslužna da smo kao vrsta preživjeli ovako dugo.

178

Svi smo barem jednom nožnim prstima zakačili neki nesretni komad namještaja i nakon toga nesnosnu bol ublažavali psovkama, cupkanjem, vikanjem, trljanjem nastradalog prsta itd. Inače, statistički, najčešće nastrada palac. Što zbog položaja, što zbog veličine. Uz još neke specifične ozljede (porezotina od papira, udarac u živac u laktu – onaj famozni funny bone) udarac u nožni palaca jedan jedna je od najbolnijih koje možete doživjeti. A zašto je to tako? Ispada da ima vrlo znanstveno obrazloženje za to.

Kada udarite nožni prst, zabijate ga u neku površinu silom 2-3 puta većom od vaše tjelesne težine. To je otprilike ista sila kao ona udarca u karateu! A budući da vaš nožni prst ima malu površinu, ta se sila ne može širiti. Tako bol ostaje koncentrirana na mjestu udara. Iz istog razloga osjećamo jaku bol kada nagazimo na lego kockicu ili neki šiljasti predmet za razliku od onih koji imaju veću površinu.

Osim te jake, trenutačne boli, ono što je specifično za ovakve ozljede je neugodna, tupa bol koja se zadržava i teško prolazi. Do nje dolazi zato jer  kadak udarite nožni prst zapravo udarate snop posebnih živčanih završetaka koji se zovu nociceptori. Oni svi reagiraju u isto vrijeme šaljući mozgu signale za opasnost. Neki od tih signala do mozga stižu gotovo trenutačno i oni uzrokuju onu oštru bol  na početku. No neki signali sporije dolaze do mozga. Zbog njih nas palac boli i nabija još neko vrijeme.

Istraživači  pretpostavljaju da je bol koju osjećamo od ovakvih i sličnih ozljeda zaslužna da smo kao vrsta preživjeli ovako dugo. Davno prije pojave antibiotika čak i najmanja porezotina mogla je značiti smrtonosnu infekciju. A noge, koje su stalno bile u doticaju s prljavštinom bile su posebno ranjive. Ljudi koji su imali posebno osjetljiva stopala bili su oprezniji oko toga gdje gaze te imali manje ozljeda i smrtonosnih infekcija.

Tako sljedeći put kada se od muke srušite na pod držeći svoj jadni nožni palac zahvalite praprapraprapraprapradjedu na toj privilegiji

Komentari