Znate li zašto se engleski naziva “jezikom zraka”? Odgovori na ovakva pitanja vode do nagrada

35

Nakon prvih članica Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Luksemburga i Nizozemske Europska unija proširila se na sveukupno 28 zemalja, a i Hrvatska je članica šest godina. Svake godine 26. rujna obilježava se Europski dan jezika. Tom prilikom dobro je prisjetiti se nekih činjenica i zanimljivih informacija o Europskoj uniji i njezinim jezicima.

Zato je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj osmislilo kviz znanja o europskim jezicima kojim možete provjeriti koliko znate o Europskoj uniji i europskim jezicima, a ujedno i osvojiti nagrade.

Kviz se sastoji od 40 pitanja o europskim jezicima, a natjecatelji koji točno odgovore na najviše pitanja u najkraćem vremenu mogu osvojiti: tablet s pretplatom na aplikaciju Rosetta Stone, tečaj jezika po izboru, e-čitač Kindle Paperwhite, poklon-pakete Europske komisije.

Dozvoljeno je služiti se izvorima, istraživati, zvati “jokere”, no treba i pripaziti koliko će vam vremena oduzeti pretraživanje. Zato je naravno bolje znati sve odgovore, ali ako i ne znate, rješavanjem kviza može se svašta naučiti pa tako i zašto se engleski naziva “jezikom zraka”.

To ne znači da je engleski sveprisutan poput zraka, već se naziv odnosi na zrakoplovstvo: svi piloti trebaju se identificirati i sporazumijevati na engleskom bez obzira odakle dolaze.

To je samo jedno od 40 zanimljivih pitanja, a ostatak nećemo otkriti, već vas pustiti da se upustite u istraživanje i učenje te natjecanje za neku od nagrada Europske komisije. Dobitnici će biti obaviješteni telefonom ili e-poštom, a nagrade će im biti uručene na sam Europski dan jezika.

Komentari