Znate li što znači svezana žuta vrpca na povodcu psa?

36

Pas koji na sebi ili na povodniku ima žutu vrpcu ili maramu, pas je kojemu treba prostora. Nemojte mu prilaziti kao ni ljudima koji su s njim.

Žuta vrpca rezultat je projekta Gulahund Žuti pas koji omogućuje vlasnicima da budu potpora svojem osjetljivom psu u njihovoj svakodnevnici, među ljudima i životinjama.

Pas može trebati prostora jer:
– možda ima zdravstvenih problema ili je u procesu treniranja
– možda je to udomljeni pas koji prolazi rehabilitaciju; takvim se psima svijet može činiti jako strašnim
– možda je imao loše iskustvo s drugim psima ili ljudima, a možda se jednostavno ne osjeća ugodno kraj onih pasa koji žele svakoga pozdraviti

Žuta boja omogućava vlasnicima pasa da daju do znanja kako njihov pas treba prostora i da mu se ne prilazi. Na taj način oni mogu lakše pomoći svojem psu da prevlada probleme i time mu poboljšati kvalitetu života.

Cilj projekta Gulahund Žuti pas omogućiti je postupni rad sa psom kako bi mogao napredovati te olakšati život onim psima za koje je bolje da im se na kraće ili duže periode ne prilazi. Za neke pse to može vrijediti za vrijeme čitava njihova života, ovisno o problemu.

Navedene vrpce žute su boje da bi se lakše vidjele iz daljine. Možete i sami kupiti ili nabaviti žute vrpce ili tkaninu te izraditi žute oznake. Možda već imate nešto kod kuće što možete iskoristiti. Žuta vrpca vrijedi i u drugim zemljama, a žute oznake ne mogu se pomiješati sa žutim oprsnicama koje radni psi imaju u nekim zemljama, na primjer terapijski psi.

Projekt Gulahund Žuti pas zagovara interakciju svih pasa s drugim stabilnim i druželjubivim psima kako bi od toga imali koristi i osjećali se dobro, ali vlasnik je dužan izabrati pse koji su pogodni za druženje s njihovim psima.

Ako vaš pas ima problema u ponašanju, projekt Gulahund Žuti pas svakako preporučuje da prvo kod dobrog veterinara provjerite zdravlje psa. Zatim nađite kvalitetnog trenera pasa ili stručnjaka za ponašanje pasa – s potrebnim kvalifikacijama i znanjima, koji će vam pozitivnim pristupom pomoći da psu omogućite kvalitetniji život, i u svakodnevnom životu i za druge vrste treninga.

Nemojte nikada kažnjavati psa koji se ponaša “agresivno”, samo ćete pogoršati njegove reakcije. Pas jednostavno svojim ponašanjem daje do znanja da je nešto ili netko zbog koga se tako osjeća preblizu. To dolazi iz potrebe da se pas zaštiti, i tada je vlasnikova dužnost pomoći psu.

Budite obzirni i pomozite svojem psu. Osigurajte mu bolju kvalitetu života!

Komentari