Znate li što je hitni koridor? – Nešto što može spasiti život

80

Na naplatnoj postaji Lučko u Zagrebu, predstavljena je kampanja „Hitni koridor spašava život“, prilikom koje su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba, Hrvatske vatrogasne zajednice, te Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, vozačima dijelili vodu i višejezične letke o hitnom koridoru.

O čemu je riječ? Hitni koridor je prostor za interventna vozila koji se stvara pomicanjem automobila desnom, odnosno lijevom rubu kolnika. U turističkoj se sezoni višestruko povećava promet na našim autocestama, a time, nažalost, i broj prometnih nesreća. U takvim situacijama važno je da vozila hitne pomoći, policije ili vatrogasaca što prije stignu do mjesta nesreće. Za njihov prolazak bitno je formirati hitni koridor. Stoga se provodi kampanja osvješćivanja vozača o važnosti suradnje na autocestama.

Stvaranje Hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152, no ono se u praksi ne primjenjuje. Pravilo ima niz prednosti kao što su brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće, brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata, povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto.

Hitni koridor prepoznatljivo je pravilo ponašanja u europskim zemljama, a zbog svoje učinkovitosti trebao bi biti i u Hrvatskoj. „Hrvatski autoklub podržava ovu akciju promocije Hitnog koridora. Želja nam je kao institucije koja informira sve vozače o stanju i prohodnosti cesta u RH, povećati sigurnost na našim cestama. Ova inicijativa tome doprinosi jer omogućuje bržu reakciju žurnih službi i zato rado sudjelujemo u ovakvoj akciji. Upravo naše vučne službe i mehaničari često teško dolaze do vozača koji imaju problema s vozilom, a njihovim bržim dolaskom, ubrzala bi se normalizacija prometa. Ističem da je sigurnost svih djelatnika koji pomažu vozačima na cesti od vitalne važnosti za nesmetano odvijanje prometa”, rekla je voditeljica informativnog centra Hrvatskog autokluba Irena Čačić. 

U sklopu kampanje kreirani su videji koji objašnjavaju kako se stvara hitni koridor.

 

Komentari