Neizostavno jelo na blagdanskom stolu za mnoge je ovih dana francuska salata. No ona svoje korijene ne vuče iz Francuske, već iz – Rusije. No, s vremenom se njezina popularnost raširila po cijelom svijetu.
Nama je ipak najpoznatija kao francuska, u brojnim drugim zemljama kao ruska salata, a u Rusiji se zove “salata Olivier” po glavnom kuharu Lucienu Olivieru koji je sredinom 19. stoljeća radio u popularnom restoranu u Moskvi te osmislio ovo jelo koje je ubrzo postalo zaštitni znak tog restorana.
Originalni recept je kuhar ipak čuvao u tajnosti. Sastojci za koje se zna da su u njemu bili sadržani su kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata te sojina zrna, a dresing se radio od senfa, vinskog octa i maslinovog ulja.
Lucienov pomoćni kuhar Ivan Ivanov dugo nije mogao točno pogoditi sastojke salate, ali počeo je nuditi svoju recepturu u konkurentskom restoranu, a recept je ubrzo osvanuo i u kuharicama.
Recept se tijekom godina mijenjao s obzirom na regiju i područje te dostupnost namirnica, dok nije poprimio svoj manje-više prepoznatljiv oblik, a mi vam donosimo jednu provjereno dobru verziju. Uživajte!
Sastojci:
3 veća krumpira
4 mrkve
4 jaja
250 g graška (nadomjestak je i mala limenka graška)
pola tegle kiselih krastavaca
žličica senfa
sok pola iscijeđenog limuna
tegla majoneze
sol, papar
Skuhajte krumpir u ljusci, mrkvu, grašak i jaja.
Sve sitno nasjeckajte s još kiselim krastavcima. Posolite i popaprite.
Dodajte senf, limunov sok i majonezu i sve dobro, dobro promiješajte.
Prekrijte folijom i ostavite preko noći u frižideru da se sve stisne.
Komentari