Znanstvenici tvrde: Šljokice su globalna opasnost i treba ih zabraniti!

U SAD-u je sedam država uvelo zakone koji ograničavaju uporabu i prodaju mikročestica u pojedinim proizvodima za njegu tijela!

277

Znanstvenici sve češće upozoravaju na jednu sveprisutnu opasnost, opasnost kojoj se do sada pridavalo premalo pažnje, a to su – šljokice! Naime, tvrdi se kako baš te sitne dekoracije predstavljaju ekološku prijetnju, a neki znanstvenici idu toliko daleko da čak zagovaraju i zabranu njihove proizvodnje i prodaje! Naime, šljokice predstavljaju svojevrstan rizik od onečišćenja, a posebna su prijetnja kada je riječ o oceanima.

Šljokice su po svojoj prirodi zapravo mikroplastika, a zbog toga što su manje od 5 milimetara čest je slučaj da ih pojedu i životinje. Da je stvar ozbiljna, pokazuje i činjenica da su pojedini britanski vrtići već zabranili korištenje proizvoda sa šljokicama u njihovim objektima, a do kraja 2018. vlasti bi trebale službeno zabraniti sve proizvode koji sadrže mikrogranule.

Do sada je u SAD-u samo sedam država uvelo zakone koji ograničavaju uporabu i prodaju mikročestica u proizvodima poput peelinga za lice i gela za tuširanje, a prva od tih država bila je Kalifornija koja je takve proizvode zabranila još 2015.

Komentari