Znanstvenici su stvorili novi proizvod koji popravlja caklinu zuba i može zauvijek spriječiti karijes

67

Znanstvenici su stvorili novu tehnologiju koja može obnoviti caklinu zuba, što znači da u budućnosti šupljine neće trebati ispuniti tradicionalnim metodama.

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu rekli su da su novi proizvod stvorili koristeći aminokiseline s kratkim peptidnim vezama. Kad se dodaju zubima (barem u laboratoriju), proizvod ponovno stvara caklinu na zubu. Trenutno, ako se zubna caklina počne trošiti, to na kraju može dovesti do toga da unutarnji zub postane izložen zraku i tekućini uzrokujući bol i daljnje uništavanje zuba. Na kraju će se možda morati izvaditi zub ako se ne ispuni odmah.

Zubnu caklinu čine proteinske stanice nazvane ameloblast, a one se sastoje od proteina nazvanih amelogenini. Oponašanjem ovih amelogenina omogućava se novom proizvodu za popravak zuba u procesu koji se naziva ‘remineralizacija‘.

Mehmet Sarikaya, znanstvenik za minerale, rekao je: “Remineralizacija vođena peptidima zdrava je alternativa trenutnoj zdravstvenoj zaštiti zuba. Formulacije s omogućenim peptidima bit će jednostavne i primjenjivat će se u bezreceptnim ili kliničkim proizvodima.” Dok je stomatološki istraživač Sami Dogan dodao: “Bakterije metaboliziraju šećer i druge fermentabilne ugljikohidrate u oralnom okruženju, a kiselina će kao nusproizvod demineralizirati zubnu caklinu.”

Još uvijek nije jasno kada će proizvod dobiti odobrenje stomatoloških i zdravstvenih vlasti ili kada će ga stomatolozi početi koristiti. Jedna je prepreka da zubu treba vremena da ga pokrije proizvod za popravak, što bi u stvarnim scenarijima moglo biti teško. Međutim, čini se vjerojatnim da će stomatolozi i istraživači uspjeti pronaći rješenje za ovo pitanje. Ako se proizvod masovno plasira na tržište i postigne široku primjenu, to bi moglo dovesti do završetka stomatološke vježbe i opsežnog posla koji je potreban za popravak slomljenih i oštećenih zubi, što je za mnoge veliko olakšanje.

Izvor: Science Alert

Komentari