Znanstvenici su razvili alat za otkrivanje kome prijeti burnout: Besplatan je

138
burnout

Pitajte nekoga kako je u današnjem sve užurbanijem svijetu, često ćete dobiti odgovor s kombinacijom umoran i zauzet. Međunarodni tim istraživača sada je razvio alat za prepoznavanje onih koji su izloženi najvećem riziku od sagorijevanja ili izgaranja na radnom mjestu.

Alat za procjenu sagorijevanja (BAT)

Službeno nazvan Alat za procjenu sagorijevanja (BAT), funkcionira kroz niz pitanja osmišljenih za procjenu mentalnog i fizičkog stanja osobe na poslu putem samoprijavljenih odgovora. Budući da burnout ili sagorijevanje nije službeno medicinsko stanje, ono nema službenu dijagnozu. Unatoč tome, sagorijevanje na radnom mjestu negativno utječe na nas mentalno i fizički, a često može dovesti i do drugih zdravstvenih problema.

BAT uočava znakove i procjenjuje rizike na temelju podataka prikupljenih od 493 odrasle osobe, izračunavajući rezultat za određene simptome u usporedbi s nacionalnim prosjekom. Sposobnost identificiranja tog rizika znači da se mogu poduzeti koraci da se spriječi izgaranje. Ako želite znati koliko biste mogli biti blizu izgaranja, možete to sami isprobati na internetu. Imajte na umu da je popis relevantnih zemalja trenutno ograničen na Austriju, Belgiju, Finsku, Njemačku, Irsku, Japan i Nizozemsku, što zahtijeva kreativno tumačenje rezultata za ostatak svijeta.

Alat se bavi područjima kao što su neravnoteža između posla i kuće, radno opterećenje, zadovoljstvo poslom i emocionalni stres. Nakon obrade upitnika, dobivate nekoliko bodova za svaku kategoriju  što ukazuje na rizik od sagorijevanja.

Istraživači izvještavaju da je 13 posto od 493 Norvežana koje su testirali bilo pod visokim rizikom od sagorijevanja. Slična ispitivanja sada su u tijeku u drugim zemljama. Kako ističu istraživači, u najboljem je interesu poslodavaca osigurati da njihovi timovi rade punim kapacitetom. “Ne rješavanje rizika od sagorijevanja zaposlenika na vrijeme može imati dugoročne posljedice”, kaže De Beer. De Beer i njegovi kolege također su primijetili neke od čimbenika koji povećavaju rizik od sagorijevanja: među ostalima, nerealno visoka očekivanja, brze institucionalne promjene, nisko samopoštovanje i nedostatak prilika mogu igrati ulogu. To može brzo dovesti do iscrpljenosti, mentalnog distanciranja i smanjene sposobnosti reguliranja emocija, kažu istraživači. Dobra vijest je da se može liječiti – i što se prije izgaranje prepozna i počne s tim tretmanima, to bolje. BAT bi trebao pomoći zaposlenicima i poslodavcima u prepoznavanju rizika i rješavanju individualnih i institucionalnih promjena.

Možemo se nositi s izgaranjem kroz individualni tretman, ali nema velike koristi ako se ljudi vraćaju na radno mjesto gdje su zahtjevi previsoki i ima malo resursa”, kaže psihologinja Marit Christensen s NTNU. “Tada je vrlo vjerojatno da će se zaposlenik ponovno razboljeti.”

Izvor: Science Alert

Komentari