Znakovi koji pokazuju da imate plijesan u kući

1
plijesan

Svaka plijesan koja proizvodi mikotoksine – gljivice – otrovna je. Jedna od alarmantnijih sorti je Stachybotrys chartarum: gusta, crna i obično prisutna tamo gdje je vlaga dugotrajan, neriješen problem, poput vlažnog podruma ili napuštenog doma. Ova gljivica može izazvati niz zdravstvenih problema, poput trajne glavobolje, proljev, poteškoće s disanjem i još mnogo toga. Ali druge vrste također mogu uzrokovati probleme, upozorava Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC): “Sve plijesni treba tretirati na isti način s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike i ukloniti ih.” Ovo su znakovi plijesni na koje biste trebali paziti.

Vaš dimnjak čudno miriše

Dimnjačari ne uklanjaju samo opasne nakupine kreozota; mogu očistiti i otrovnu plijesan. Vlaga se može nakupiti u poroznim ciglama i mortu dimnjaka. Zahrđale kapice za dimnjake ili oplate koje je potrebno popraviti omogućuju prodor kiše i snijega, stvarajući okruženje za razvoj plijesni. To je možda razlog zašto osjetite nešto smrdljivo u danima kada vjetar puše u određenom smjeru. Popravite poklopac i pozovite dimnjačara da  probleme s plijesni.

Oči su vam suzne i peckaju

Ljudi mogu imati alergijske reakcije na plijesan, objašnjava Purvi Parikh, dr. med., alergolog/imunolog s Allergy & Asthma Network. Simptomi mogu uključivati svrbež i suzenje očiju, kašalj i začepljenost nosa. Ako sumnjate da plijesan izaziva ove simptome, Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju predlaže da dva tjedna pratite svoje reakcije kako biste vidjeli hoće li se pojaviti kada ste u određenim sobama ili prostorima u svojoj kući. Također možete posjetiti alergologa radi testa krvi ili kože kako biste potvrdili alergiju.

Koža vas svrbi

Ako ste alergični na mikotoksine, osjetit ćete trnce, svrbež ili peckanje kada dođete u kontakt s plijesni. Vaše tijelo reagira oslobađanjem histamina, a rezultat može biti suha, svrbež i ljuskava koža; mogli biste dobiti osip. Ako stanje potraje, posjetite alergologa i potražite načine kako locirati i iskorijeniti izraslinu.

Vaša astma se pojačava

Spore plijesni mogu pronaći put do pluća i izazvati simptome astme. Jedno istraživanje pokazalo je da vlaga ili plijesan u kućama mogu biti uzrok jednog od pet slučajeva astme. Ako se čini da vam se astma pogoršava, možda imate neotkrivenu plijesan u svojoj kući, prema Američkoj zakladi za alergije i astmu. Grupa upozorava da plijesan također može uzrokovati rijetko, ali ozbiljnije stanje zvano alergijska bronhopulmonalna aspergiloza: ovo je dramatična alergijska i upalna reakcija koja dovodi do jakog kihanja, kašljanja i kratkog daha.

Pojavljuju se mjehuri na zidovima

Jeste li primijetili da se pojavljuju mjehuri na zidovima vaše kupaonice ili blizu prozora? Jedan od najčešćih razloga je vlaga. A gdje ima vlage, vjerojatno ima i plijesni. Problem nećete moći prikriti svježim slojem boje; morate pronaći izvor vlage. To može biti prozorska daska koja propušta, previše vlage ili vodovod. Nakon što riješite problem s vlagom, možete ponovno bojati. Samo obavezno ostružite, zakrpajte, očistite i temeljito osušite zidove prije nanošenja prvog sloja.

Kašljate, ali niste prehlađeni

Mikrotoksini mogu pronaći put u vaša pluća i dovesti do kroničnog, dugotrajnog kašlja. Vaš sljedeći korak trebao bi biti poziv alergologu. “Testiranje od strane certificiranog alergologa je od najveće pomoći,” savjetuje dr. Parikh. “Postoji mnogo testiranja plijesni koja nisu utemeljena na dokazima.” Ako dobijete pozitivan test na plijesan, sljedeći korak je angažiranje stručnjaka za iskorjenjivanje plijesni i rješavanje problema.

Vaš pod je mljakav

Znate da morate biti zabrinuti zbog mekog mjesta na svom drvenom podu. Ako možete pristupiti podlozi kroz prostor za puzanje ili podrum, provjerite ima li vlage. Ako to nije moguće, morat ćete podići dio poda. Isplati se: ta će se vlaga — i svaki rast plijesni — na kraju proširiti. “Ako je drveni pod istrunuo, tada je potrebno promijeniti cijeli pod”, kaže Piotraut. “Ako je pod još uvijek u dobrom stanju i ima samo malu količinu plijesni, može se ukloniti sredstvom za uklanjanje plijesni.”

Vaša kuća smrdi na plijesan

Ne rušimo vaše vještine čišćenja, ali plijesan koja raste neotkrivena može predstavljati pravi zdravstveni rizik. To posebno vrijedi za starije osobe, upozorava dr. Parikh. “Njihovi simptomi su općenito slični, ali sva kronična stanja su gora u starijih osoba jer njihova tijela nisu toliko otporna kao [tijela] mlađih pacijenata i obično imaju druge zdravstvene probleme koji mogu ometati ili komplicirati liječenje”, kaže dr. Parikh.

Izolacija vašeg potkrovlja je loša

Odmaknite paukove mreže i pobliže pogledajte izolaciju na svom tavanu. “Izolacija potkrovlja koja je vrlo kvrgava i neujednačena može predstavljati veći problem”, kaže John Bodrožić, suosnivač HomeZade. “Izolacija bi mogla biti u lošem stanju zbog nepredviđenog propuštanja krova, što bi također moglo značiti potencijalne probleme s plijesni.” Ako vaše potkrovlje ima lošu cirkulaciju zraka ili nepravilnu ventilaciju, to bi moglo stvoriti idealne uvjete za rast plijesni.

Posljedice plijesni

Ne dopustite da se nakuplja plijesan – u vrlo rijetkim slučajevima, mikotoksini su povezani sa srčanim problemima i problemima s pamćenjem. Čak i ako vaše zdravlje nije ugroženo, vaši zidovi, podovi i uređaji mogu biti oštećeni. Za one koji pate od izloženosti plijesni, morat će je ukloniti, kaže dr. Parikh. “Nastavit ćete reagirati na to ako ste alergični. Posebno je problematično za one koji imaju probleme s disanjem zbog plijesni, poput astme.”

Izvor: RD

L.B.

Komentari