Žive kao i svi drugi građani: ovo je zemlja u kojoj političari nisu povlašteni

41

Njihovi politički zastupnici putuju javnim prijevozom, na sudu im se može suditi kao i svim građanima, nemaju prostrane urede niti tajnike. Političari u toj zemlji žive onako kako im građani to priušte jer građani plaćaju političare.

Radi se o Švedskoj. U toj se državi članovi parlamenta ne doživljavaju kao elitno društvo, već je svaki od njih ravnopravan običnom građaninu. Ako neki političar koristi samo taksi kako bi se prevezao do posla, završit će u novinama s osudama, prenosi Buka.

Tamošnji dužnosnici žive u običnim stanovima, jednako vrijednima kao što su građanski te si sami peru i peglaju odjeću, bez kućanskih pomoćnica.

Tamo je saborska plaća duplo veća od na primjer učiteljske, a oni na lokalnim pozicijama čak rade volonterski. Nitko nema službeno vozilo, osim premijera.

U Švedskoj su javno dostupni podaci o izdacima ministara, sudaca, komandanata i drugih, a moguće ih je pozvati na odgovornost. Za razliku od nekih drugih država gdje se osobe odgovorne  za pronevjeru novca lako izvuku, u Švedskoj se dogodilo, na primjer, kad je potpredsjednica kreditnom karticom Vlade platila potrepštine u dućanu, odmah izgubila posao.

Tako je za Buku opisala život švedskih političara Claudia Wallin, novinarka koja od 2003. godine živi u Švedskoj.

Komentari