Zimski izleti bez gužve za sve vrste putnika

246
zima
Znamo da su zimska putovanja tema za sebe i da imaju svoju vjernu bazu obožavatelja među iskusnim putnicima. Evo nekoliko prijedloga nekonvencionalnih zimskih izleta za svaku vrstu putnika koje je odabrala Svjetska putnička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO), pravovremene terapije za liječenje svih siječanjskih muka i pretvaranje žudnje za lutanjem u lutanje. Od spokojnih snježnih pejzaža do tajnih obilazaka gastro kutaka, ovi zimski izleti ugrijat će vam dušu i obećati nešto za svaku vrstu putnika! Savršeno ako tražite više jedinstvenih i nečuvenih opcija za uključivanje u bilo koje zimsko putovanje na kojem radite.

Za zimske tragače za suncem

Pobjegnite od zimske hladnoće i zamijenite snježne pahulje za sunce u oazi Siwa! Smještena 400 milja zapadno od Kaira u srcu pustinje Sahare, ova egipatska oaza može se pohvaliti izvanrednim prirodnim krajolicima, od bujnih tropskih palminih šumaraka do slanih jezera boje akvamarina.

Zbog svojih prirodnih ljekovitih svojstava, voda dobivena iz ovih jedinstvenih formacija koristi se u prirodnim tretmanima za opuštajući i ugodan boravak. Oaza je također poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima uključujući Hram proročišta, Amonov hram i Planinu mrtvih. Osim toga, u središtu sela nalazi se tvrđava Shali iz 13. stoljeća, izgrađena kako bi zaštitila drevne stanovnike od beduinskih napada.

Dok istražujete vijugave pješačke staze unutar velike tvrđave, imat ćete priliku uroniti u zadivljujuću kulturnu baštinu regije. Kako bi promovirali odgovoran turizam i lokalno rukotvorstvo, stanovnici su pokrenuli inicijativu za razvoj zajednice i osnaživanje Siwan žena te ekonomsku samodostatnost revitalizacijom tradicionalne rukotvorine. Putnici u oazu mogu upoznati ovu bogatu tradiciju, pa čak i kupiti rukotvorine.

Za ljubitelje skijanja i kabina

St. Anton am Arlberg, Austrija, mami ljubitelje skijanja i ljubitelje udobnih koliba svojim savršenim spojem uzbudljivih padina i očaravajuće atmosfere zimske zemlje čuda. Smješteno usred tirolskih Alpa koje oduzimaju dah, ovo neobično i šarmantno selo nudi mnoštvo alpskih doživljaja uključujući skijaški spust na netaknutim padinama prikladnim za sve razine, skijaški muzej koji prikazuje povijest sporta unutar ugodne udobnosti tradicionalne planinske kuće i živahni après- skijašku scena zajedno s primamljivim rustikalnim kolibama za iznajmljivanje.

Ako želite doživjeti neutabani put, uživajte u toplom japanskom gostoprimstvu u Hakubi. Ušuškano unutar sjevernog dijela slikovitih japanskih Alpa, ovo je selo poznato kao istaknuto skijaško odredište i služi kao ulaz za polazak na planinarenje na planine Shirouma i planine Goryu, dva istaknuta vrha među stotinu planina Japana. Okružen slikovitim dolinama u kojima godišnje padne više od 11 metara snijega, Hakuba je evoluirala u epicentar deset skijališta s više od 200 skijaških staza. Godine 1998. stekla je globalno priznanje kao glavno mjesto održavanja Zimskih olimpijskih igara, ugošćujući uzbudljiva natjecanja u alpskom skijanju, skijaškim skokovima i skijaškom trčanju.

Za osobe s invaliditetom i istraživače prirode

Seoska župa Ordino u Andori pruža vrlo idilično i neobično zimsko utočište. Čak štoviše, ovo je selo prepoznato od strane UNWTO-a za promicanje inkluzivnog turizma jer mobilna aplikacija destinacije ‘Parl’App’ pruža informacije o dostupnosti atrakcije za osobe s funkcionalnim poteškoćama. Posjetitelji će se naći u zadivljujućem rustikalnom okruženju koje karakterizira nepogrešiva andorska arhitektura gdje se kamene kuće s krovovima od škriljevca neprimjetno stapaju s bujnom prirodnom okolinom. Značajne atrakcije uključuju jezera Tristaina, tri visokoplaninska jezera koja se mogu otkriti pješačkim stazama, vidikovac Tristaina, prekrasan vidikovac s panoramskim pogledom na selo s prekrasne točke od 2701 metra nadmorske visine, do koje se može doći žičarom, i park prirode Vall de Sorteny, botanički vrt koji prepun više od tisuću hektara autohtone flore i faune kojeg je UNESCO priznao kao rezervat biosfere.

Za sladokusce

Smješten uz bujne obale rijeke Doubs u Švicarskoj, nalazi se St. Ursanne, šarmantno srednjovjekovno selo s bogatom kulinarskom baštinom. Gurmane će oduševiti tajna gurmanska turneja po destinaciji čiji je cilj očuvanje lokalne gastronomske tradicije i nasljeđa uz potporu malim poduzećima.

Posjetitelji su pozvani da sudjeluju u gastronomskoj ekspediciji kroz selo u kojoj lokalni vodiči vode putnike do tajnih neotkrivenih lokacija kako bi kušali tradicionalne lokalne recepte i jela iz lokalnih restorana.

Za putnike koji traže alternativna mjesta za bijeg, pogledajte UNWTO-ov puni popis ‘Najboljih turističkih sela’ za 2023. ovdje.

Komentari