Zelena čistka, najveći eko projekt u Hrvatskoj

228

Najveća akcija čišćenja okoliša koja će biti provedena u Hrvatskoj Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš. Akcija će obuhvatiti na tisuće volontera, čiji će cilj 21. travnja biti očistiti svaki kutak Lijepe naše. Akcija će se provesti pod okriljem Udruge Žmergo iz Opatije, a Grad Rijeka jedan je od prvih gradova, koji je projektu dao svoju potporu.

Akcija se održava i pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednika RH te je dio međunarodne kampanje Let’s do it – World cleanup 2012.! Osim u Hrvatskoj 21.travnja provest će se i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji. Organizaciju za Hrvatsku u svoje je ruke preuzela Udruga Žmergo.

Njihova predsjednica Ana Golja ističe: „Zelena čistka akcija će se sastojati od dvije faze. U prvoj fazi pozivamo ljude da kartiraju, odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 21. travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj.“.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i budućim generacijama jedno od osnovnih prava – a to je ono na čist okoliš. Na taj način stvaramo zdravije okruženje te kvalitetniji život.“ Vrijeme je za promjene!

Komentari