Nepokoriva zarazna gljivica još hara svijetom

13
čovijek čeka u bolnici na hitnoj

 

Nova vrsta gljivice, Candide auris, koja se pojavila u 20 zemalja posebna je po tome što ne reagira na antigljivične terapije, zahvaća sve populacije i teško se liječi. Stoga je smrtnost zaraženih 60 posto.

U Europi se gljiva pojavila u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Norveškoj te najbliže Hrvatskoj, Austriji. Najveći broj zaraženih zabilježen je u New Yorku, New Jerseyu i Illinoisu. Gljiva se najčešće nastanjuje u tijelu bolesnika u bolnicama, no može prijeći i na predmete u bolničkoj sobi kao što su zidovi, kreveti, vrata i dr. Na prskanje vodikom peroksidom i drugim kemikalijama gljiva, začuđujuće, uspije opstati.

Infekcija gljivom u nekim slučajevima ima dobar ishod, a u nekim završi smrću, najčešće u razdoblju od 3 mjeseca nakon zaraze. Gljiva se kod čovjeka nastanjuje u uhu, što je i prvi zabilježen slučaj njezine pojave, a dogodio se u Japanu. S uha može prijeći na otvorene rade i tako ući u krv. Zaražen pacijent mora biti podvrgnut kontaktnoj izolaciji u jednokrevetnoj sobi te provođenje stroge higijene.

Sveukupno je od pojave Candide auris 2009. godine u SAD-u zabilježeno 587 zaraženih, a u Europi najveći broj zaraženih ima London. Zabilježena je gotovo na svim kontinentima: Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi te u Aziji, u Japanu gdje se prvotno pojavila.

Komentari