Istraživanje potvrdilo: praćenje crne kronike preko medija uzrokuje PTSP

17

Nedavno američko istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances pokazalo je da ljudi koji redovno prate razvoj katastrofi, kao što su masovna ubojstva ili teroristički napadi, u riziku su od stvaranja posttraumskog poremećaja.

Istraživanje je provedeno na 4000 Amerikanaca, koji nisu bili dio katastrofa, a redovno su  preko medija pratili vijesti vezane uz te događaje. Rezultati su kod nekih ispitanika pokazali razvoj posttraumskog stresnog poremećaja i straha od budućih događaja nakon nekoliko mjeseci uzastopnog praćenja.

Praćenje negativnih vijesti predstavlja paradoks: ljudima su privlačne priče iz crne kronike sudeći prema učestalosti čitanja takvih vijesti, no istodobno to ima štetan utjecaj na njihovo psihičko zdravlje. Utjecaj negativnih vijesti ovisi o svakom pojedincu, a neki, iako osjećaju tjeskobu prateći crnu kroniku, zapadaju u začarani krug i ne mogu se odvojiti od toga.

Događaji s katastrofalnim posljedicama od medija do medija su različito preneseni, a informacije su najčešće ublažene. No sve je više potresnih fotografija i snimaka dostupno na društvenim mrežama, kao što su bile fotografije nedavne katastrofe na Šri Lanki ili snimka terorista u Novom Zelandu.

Komentari