Istina ili mit: treba li se med uzimati isključivo drvenom žlicom?

44

Najbolji prirodni zaslađivač čaja je med, no pitanje glasi kako ga prenijeti iz staklenke u šalicu s čajem. Naime, sporna je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom žličicom jer u reakciji s medom djeluje loše na zdravlje. Je li to samo marketinški mit ili istina?

Istina je da postoji štetna reakcija između meda i površine željezne žličice zbog ph vrijednosti. No vrijeme koje je med u dodiru sa žličicom prekratko je da se dogodi ikakva reakcija. Obično se radi o 2-5 sekunde, što je nedovoljno za djelovanje.

Stoga je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom žlicom mit, a istina je jednostavna: materijal od kojeg je žličica za med nije od nikakve važnosti za naše zdravlje. Med možemo uzimati željeznom, drvenom, plastičnom ili keramičkom žlicom.

Prilikom konzumiranja meda ne treba paziti na vrstu žlice kojom ga uzimamo, no potrebno je uzeti u obzir da med ne uzimamo samostalno. Poslije konzumiranja potrebno je popiti čašu vode ili pojesti nešto kako bi se lakše razgradio u organizmu. Isto tako je i težak za organizam pa se ne treba pretjerivati s uzimanjem meda. Optimalni način konzumiranja je otopljen u čaju. Dobro je i svaki dan natašte pojesti žličicu meda i odmah zatim popiti čašu vode. Nakon pet minuta može uslijediti doručak.

Komentari