Biljka za zdravlje cijelog organizma – nevjerojatna moć koprive

16

Mnogi su, posebice kao djeca, osjetili moć koprive opekavši se o njezine peckajuće dlačice. Tada bi nas odrasli tješili da opekline od koprive djeluju dobro na naše zdravlje, što i nije bila samo utjeha. Zbilja, koprivin žar ima ljekovito svojstvo pa se u slučaju reume, gihta, išijasa i osipa preporučuje šibanje kože stabljikama koprive.

Osim vanjske primjene, kopriva djeluje dobro i u slučaju problema s unutarnjim organima. Čaj od koprive dobar je za opće stanje organizma jer pročišćuje, odnosno detoksicira. Sadrži puno željeza, mravlju kiselinu, vitamine i minerale, stoga ima koristi za cijeli imunološki sustav.

Dobra svojstva koprive se nastavljaju: regulira probavu, sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca, djeluje dobro na prostatu i ublažava menstrualne tegobe, dobra je i za jetru, a ima i ulogu u kozmetici.

Šamponi od koprive preporučuju se ljudima koji pate od gubitka kose jer kopriva ima učinak na zdravlje tjemena. Osim šampona za bujnost kose kopriva se može koristiti i na način da se kosa ispire čajem od koprive.

Ta užarena zelena biljka niče sama već u proljeće i moguće ju je naći u prirodi do jeseni. Za čajeve se koriste njezini listovi, koji se beru od svibnja do kolovoza, a potom suše i stavljaju u uzavrelu vodu. Tako se i u zimskim mjesecima mogu koristiti dobrobiti koprive.

 

 

Komentari