Zašto mačke vole sjediti u kutijama – čak i lažnim kutijama?

1

Većina milenijalaca-vlasnika mačaka bit će upoznata s frazom “If I fits, I sits”, koja se tako često koristi za opis divnih fotografija mačaka koje se pokušavaju ugurati u kutiju, ladicu, torbu, zdjelu ili drugi spremnik. Ali da nema takvog objekta, bi li se mačke i dalje pokušavale nastaniti, recimo, unutar slike kutije nacrtane na podu?

Pa, jedan je znanstvenik otkrio da su mačke, u svojoj neutaživoj želji da sjede u kutijama, podložne prevariti optičkim iluzijama. Pokrenuo je nedavni znanstveni projekt građana koji je angažirao vlasnike mačaka da pokušaju “navući krzno na oči” svojim mačićima s ‘iluzijom konture Kanizse’.

Iluzija konture Kanizse je slika koja pokazuje kako naš vizualni sustav funkcionira: percipira oblike iz praznog prostora prije nego što zabilježi one napravljene od čvrstih predmeta. Šest Kanizse slika nasumično je dodijeljeno 30 vlasnika mačaka, koji su ih 30 dana stavljali na pod kako bi vidjeli kako njihova mačka komunicira s njima. Vlasnici su nosili sunčane naočale kako bi spriječili da kontakt očima utječe na ponašanje mačke.

Slika Kanizse bila je kvadrat, ocrtan samo s četiri “Pacman” oblika koji tvore kutove kvadrata. Samo je to bilo dovoljno da se sedam mačaka dosljedno dovede na savršeni centar Kanizsa, a osam mačaka na drugi centar Kanizsa u kojem su usta Pacmana bila usmjerena prema van. Samo su dvije mačke odlučile sjesti na deformirani centar.

“Prema našim saznanjima, ovo istraživanje je prvo takve vrste u tri aspekta: građanska znanstvena studija o kogniciji mačaka; formalno ispitivanje privlačnosti mačaka prema 2D, a ne 3D ograđenim prostorima; i proučavanje osjetljivosti mačaka na iluzorne konture u ekološki relevantnoj paradigmi”, autorica Gabriella Smith, bihevioristica na Hunter College NY.

Mačje oči su u osnovi pripremljene za otkrivanje ograđenih prostorija; toliko da ih mogu pronaći čak i ako su samo blago ocrtane u 2D okruženju.

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari