Zašto jedemo pincu i bojimo jaja za Uskrs?

73
uskrs

Uskrs je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana koji se slavi diljem svijeta. Osim religioznih obreda, obilježava se i raznim tradicijama, poput konzumiranja pince i bojanja jaja. Ali, zašto baš pince i jaja?

Pince: Simbol života

Pince, tradicionalni slatki kruh koji se konzumira za Uskrs, ima duboku simboliku. Njegova okrugla forma podsjeća na sunce, simbolizirajući novi početak, svjetlost i toplinu koju donosi Uskrs. Pince također simbolizira zajedništvo obitelji i prijatelja koji ga dijele za blagdanski stol.

Bojena jaja: Simbol obnove i plodnosti

Praksa bojanja jaja za Uskrs ima drevne korijene i može se pratiti unatrag do drevnih poganskih običaja koji su slavili proljeće i obnovu prirode. Stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani jaja su smatrali simbolom plodnosti i ponovnog rođenja. Kršćanska interpretacija ovog običaja usvojila je simboliku obnove, plodnosti i novog života koju jaje predstavlja. Bojanje jaja također podsjeća na Isusovo uskrsnuće. Uskrsna jaja simboliziraju Isusovo uskrsnuće i nov život – tvrda ljuska jajeta predstavlja zapečaćeni grob, a pucanje jajeta predstavlja Isusovo uskrsnuće od mrtvih.

 

Komentari