Zašto bojimo jaja za Uskrs?

Iako je simbolika običaja u kršćanstvu vezana uz Isusovo uskrsnuće, postoji nekoliko teorija o nastanku te tradicije

311

Duga tradicija bojenja jaja duboko je ukorijenjena u kršćansku tradiciju pripreme za Uskrs, a šarenilo uskršnjih pisanica svaki stol čini posebnim. Iako je simbolika običaja u kršćanstvu vezana uz Isusovo uskrsnuće, postoji nekoliko teorija o nastanku te tradicije.

Tradicija bojenja jaja često je povezana s poganskim festivalima i proslavama proljeća. Ona su prema njihovim običajima  simbol ponovnog rođenja, novog života, kao što to čini proljeće koje dolazi nakon zime. Jaja na njihovim festivalima bila su ukrašena i uobičajeno ih je bilo poklanjati svojoj obitelji i prijateljima. Slična tradicija karakteristična je za Egipćane, ali i za iranske narode, koju oni njeguju 2500 godina.

Prema drugoj teoriji, rani kršćani u Mezopotamiji bojili su jaja u crvenu boju. Crvena je označavala krv koju je Isus prolio tijekom svog raspeća. Ova tradicija navodno se nastavila sve do današnjeg dana. Također, postoji nekoliko legendi u kojima je glavni akter Marija Magdalena, spomenimo dvije. Jedna legenda spominje kako se Marija Magdalena uputila prema Kristovu grobu, noseći jaja kako bi ih podijelila drugim ženama, koje će isto tako tugovati. Nakon dolaska ugledala je pomaknuti kamen i praznu grobnicu, a njena jaja poprimila su crvenu boju. Prema drugoj legendi, Marija Magdalena otišla je održati govor rimskom caru Tiberiju, nakon uskrsnuća Isusa. Tiberije joj nije vjerovao te je rekao da je uskrsnuće Isusa moguće, koliko je jaje crveno. Odmah nakon što je car to rekao, jaje je postalo crveno.

Neke istočnoeuropske teorije spominju kako je izvor tradicije pisanica Marija, Isusova majka. Na Veliki petak pri razapinjanju Isusa, Marija je bila prisutna te je nosila jaja u košari. Jedna verzija govori kako je Isusova krv kapnula na jaja i obojila ih u crveno. Druga verzija legende govori o tome kako je Marija molila vojnike da ne budu okrutni prema njezinu sinu. Tim vojnicima, nudila je jaja i istodobno plakala. Njezine suze padale su na jaja, koja su tako postala crvena.

Bez obzira od kuda potječe tradicija bojanja uskršnjih jaja, taj običaj zasigurno predstavlja lijep način obilježavanja Uskrsa te cijeloj obitelji, a naročito djeci donosi zadovoljstvo i radost.

Komentari