Zaštita očiju sa sunčanim naočalama

220
sunčane naočale

Ljeto je sinonim za duge sate koje provodimo u vanjskim prostorima, na plažama i suncu. No, sunce osim brojnih blagodati često donosi i opasnost. Njegove jake UV zrake loše utječu na kožu, ali i na oči, čega često dok upiremo pogled u pučinu nismo niti svjesni.  Baš kao što krema za sunčanje vašoj koži pruža zaštitu od sunca, tako i sunčane naočale štite naše oči. Nošenjem sunčanih naočala koje blokiraju UV zrake, možete sigurno uživati u ljetu, a istovremeno smanjiti rizik od potencijalnih očnih bolesti uzrokovanih suncem, koje mogu dovesti do mrene, sljepoće i karcinoma na vjeđama.

UV zračenje, bilo od prirodne sunčeve svjetlosti ili umjetnih zraka u zatvorenom prostoru, može oštetiti sve dijelove oka: površinska tkiva oka, rožnicu i leću. Važno je da u ranoj dobi počnete nositi odgovarajuću kvalitetne sunčane naočale kako biste zaštitili svoje oči od godina izlaganja ultraljubičastom zračenju. Dječje oči su posebno osjetljive na UV zrake jer do šeste godine života u očima nije razvijen pigment nazvan lipofuscin koji služi kao prirodni filter za UV zrake i koji djelomično štiti mrežnicu. Zato je važno da djeca steknu naviku nošenja sunčanih naočala od najranije dobi.

sunčane naočale

Ne treba puno vremena da sunce naškodi vašim očima. Primjerice, dovoljno je samo 100 sekundi da oči dožive trajno oštećenje mrežnice dok direktno gledate u sunce, ali i dugotrajno izlaganje suncu može vremenom oštetiti vaše oči. Najbolje što možete učiniti za vaše oči jest u optici Ghetaldus Rijeka odabrati kvalitetne sunčane naočale s maksimalnom UV zaštitom. Ako nosite dioptrijske naočale preporuka je da nakon pregleda kod specijalista oftalmologa u Poliklinici Sveta Lucija koja djeluje u sastavu Ghetaldus Rijeka, odaberete model s magnetima, odnosno okvir s dioptrijskim lećama, na koje se magnetom i laganim dodirom dodaju leća u boji koje štite vaše oči od sunca.

Na tržištu se nude brojni modeli sunčanih naočala, ponekad vas može privući niža cijena, ali bitno je napomenuti da je u pitanju slabija kvaliteta leća, jer ne nude sve sunčane naočale istu razinu zaštite od štetnih UV zraka. Stoga kupujte samo sunčane naočale koje nude UV400 zaštitu, odnosno apsorbiraju i blokiraju 99-100% UV zraka. UV zrake prolaze i kroz oblake pa za nošenje sunčanih naočala nije važno je li sunčano ili oblačno vrijeme. Visoki i tanki oblaci propuštaju i do 80% zračenja, stoga oči trebamo štititi i kad je oblačno. Važna je kvaliteta materijala iz kojeg je leća izrađena jer leća lošeg materijala deformira sliku i može još više štetiti vidu. Za dodatnu razinu zaštite od sunca razmislite o sunčanim naočalama s većim staklima i modelima koji su zaobljeni sa strane te prate liniju lica štiteći i periferni vid.

sunčane naočale

U posljednjih nekoliko godina postoji sve veći interes za polariziranim lećama. Polarizirane leće dizajnirane su za smanjenje odsjaja. Nadalje, tu su i kapi za oči koje vlaže oko i ispiru nečistoće čime pospješuju održavanje zaštitnog suznog filma, koji se zbog visoke temperature, bljeska i vjetra smanjuje. Nošenje šešira širokog oboda i ograničavanje vremena provedenog na suncu, dodatno vam može pomoći u zaštiti očiju od sunca, ali i sačuvati ten.

Kako biste provjerili jesu li vaše sunčane naočale kvalitetne te pružaju li adekvatnu zaštitu, možete isprobati trik u nastavku: pogledajte nešto što ima pravokutni oblik, poput pločica na podu. Držite naočale na udobnoj udaljenosti od lica i pokrijte jedno oko. Polako pomičite naočale s jedne strane na drugu, zatim gore-dolje, gledajući kroz leće. Ako pravokutne linije ostanu ravne, leće sunčanih naočala su u redu. Ako su linije valovite ili se pomiču, osobito u središtu leće, pokušajte s nekim drugim sunčanim naočalama koje vas nestrpljivo očekuju u optici Ghetaldus u Rijeci.

Nova kolekcija proljeće ljeto donosi pregršt modela poznatih proizvođača i brendova: Tom Ford, Fendi, Prada, Gucci, Celine, Versace… Gotovo nemoguće je ne pronaći nešto za sebe i ugoditi svojim očima, potaknuti stil i dobar izgled. Vi to zaslužujete. Dođite u Ghetaldus Rijeka i samo recite – Najbolje za moje oči!

L.B.

Komentari