Zaputite li se na plaže Kalija na Ugljanu, osim u ljetnim radostima, moći ćete uživati i u besplatnoj dobroj knjizi!

Od 15. srpnja do 15. rujna, svi koji se zateknu na plažama u Kalima na otoku Ugljanu, moći će besplatno uživati u dobrom štivu!

535

Zaputite li se ovog ljeta na otok Ugljan i odlučite li uživati u ljetnim radostima na jednoj od triju plaža Kalija – Batalaži, Mulu ili Luci, ovog ćete ljeta moći uživati u besplatnom dobrom štivu! Naime, Narodna knjižnica Kali, pokrenula je projekt naziva “Sve (knjige) ćeš na siki nuajti”, a projekt uključuje izradu triju “knjižnica” – drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje su postavljene na ove tri plaže. Ormarić sa knjigama na plažama je svim kupačima dostupan od osam do 20 sati, dok je knjižnica noću zatvorena.

U opusu knjižnice na plaži, moguće je pronaći uglavnom ljetnu literaturu, krimiće i ljubiće te knjige za djecu, ali i pokoji klasik. Korisnici će knjige moći vratiti na police knjižnice, ali i zadržati one koje im se naročito svide. Osim uživanja u dobrom štivu, cilj ovog projekta Narodne knjižnice Kali je produženje života knjiga, a s obzirom da su sve knjige koje se nalaze u opusu ljetne knjižnice bile otpisane u Narodnoj knjižnici Kali, što znači da su spašene od sudbine kontejnera za papir.

Iako je to prva ovakva knjižnica na Ugljanu, slične knjižnice nisu rijetkost u svijetu. Naime, u svijetu su čuvene velike knjižnice na plaži La Romaniquette u blizini Marseillesa te Albena na Crnome moru u Bugarskoj, a knjižnice na plažama, omiljene su i kod naših susjeda, pa ih je tako moguće pronaći i u slovenskom Kopru, Portorožu i Ankaranu.

Komentari