Zaboravite sprej za nos. Postoji ugodniji način za rješavanje problema začepljenog nosa

253

Medicinske vijesti pune su priča o obećavajućim novim tretmanima za izazovna stanja ili o dodatnim zdravstvenim prednostima rutinskog ponašanja i navika. Tko se ne želi osjećati dobro kad pije kavu ili jede čokoladu?

U tom bogatom smislu, studija njemačkih i britanskih istraživača objavljena ranije ove godine – koja je upravo dobila Ig Nobelovu nagradu za medicinu – sugerira da orgazmički seks može ukloniti začepljenje nosa, kao i nazalni dekongestiv.

Ig Nobelovi dodjeljuju se za “čast postignućima koja prvo nasmiju ljude, a zatim ih natjeraju na razmišljanje”, uz svečanu dodjelu nagrada na Sveučilištu Harvard i nobelovca.

Ovogodišnji pobjednik zaslužuje kritičku ocjenu prije nego što odluči hoće li propisati orgazam pristalim partnerima s začepljenim nosom.

Mala, ali dobro oblikovana studija
Kad kritički ocjenjujemo istraživanje, važno je prvo pogledati “unutarnju valjanost”. Jesu li rezultati mogli biti uzrokovani drugim čimbenicima, poput pristranosti zbog grešaka u dizajnu ili načina na koji je istraživanje provedeno? Sljedeći korak je postaviti pitanje imaju li nalazi “vanjsku valjanost” ili se mogu generalizirati na širu populaciju.

Također, s većinom studija koje ne koriste dizajn “zlatnog standarda” dvostruko slijepih, randomiziranih kontroliranih ispitivanja, moramo uzeti u obzir druge čimbenike kako bismo ustanovili uzrok i posljedicu. To uključuje dosljednost s drugim dokazima i biološku vjerojatnost – ili slažu li se nalazi s utvrđenim razumijevanjem naših tijela.

Njemačko-britansko istraživanje očito nije bilo dvostruko slijepo istraživanje (parovi su znali da imaju spolne odnose) i bilo je male veličine (provedeno na 18 heteroseksualnih parova), ali svaki je subjekt bio njihov “kontrolni” subjekt. To znači da je svaka osoba imala intervenciju – spolni odnos s orgazmom – u usporedbi s nazalnim dekongestivom u spreju koji je primijenjen sljedeći dan.

Nosni protok mjeren je u pet vremenskih točaka: prije seksa, nakon orgazma i do tri sata nakon toga. Ispitanici su ispitani pomoću upitnika kako bi se utvrdilo koji su od njih već imali začepljenje nosa u posljednjih mjesec dana. Sudionici su subjektivno ocijenili funkciju nosa i objektivno pomoću prijenosnog uređaja za mjerenje protoka zraka.

Studija je otkrila značajno poboljšanje nosnog protoka neposredno nakon orgazma slične veličine kao i korist od dekongestantnog spreja koji se koristio sljedeći dan.

No, korist od seksualne aktivnosti bila je kratkotrajna, a nosni protok vratio se na početnu vrijednost u roku od nekoliko sati. Nije iznenađujuće da je poboljšani nosni protok viđen samo kod onih s već postojećom začepljenošću nosa.

Postoji li veza između orgazma i nosa?
U istraživačkom radu primjećuje se da je teoriju “refleksne nazalne neuroze” iznio njemački otolaringolog Wilhelm Flyess, blizak prijatelj Sigmunda Freuda, 1897. Obojica su vjerovali da su neuroze uglavnom uzrokovane seksualnim problemima. Flyess je teoretizirao da u nosu postoje specifične “genitalne mrlje” koje utječu na funkciju genitalija. Ipak, njegova teorija nije se uspjela znanstveno ispitati i izblijedjela je.

Međutim, poznato je da tjelovježba uzrokuje poboljšani protok nosa i ta korist ostaje i do 30 minuta nakon tjelesne aktivnosti.

Postoje neka ograničenja istraživanja, poput male veličine uzorka parova i vremena mjerenja nosnog protoka zraka. No, sveukupno, studija predstavlja neke uvjerljive dokaze da orgazam poboljšava začepljenje nosa, barem na oko sat vremena. I, kako su istraživači primijetili: “Mislim da druge metode za ublažavanje začepljenja nisu toliko zabavne kao seksualna aktivnost.”

Dobitnici Ig Nobela sugeriraju daljnja istraživanja o tome ima li masturbacija slične prednosti ili bi li višestruki orgazmi mogli pružiti duže olakšanje začepljenja nosa.

Dakle, oni s začepljenim nosom još ne bi trebali baciti svoje dekongestivne sprejeve. Međutim, svi mi možemo uživati u toplom sjaju spoznaje da spolnom odnosu i orgazmu možemo dodati još jednu dobrobit za zdravlje.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari