Za vikend otvoren 64. Pulski filmski festival

U konkurenciji festivala, ove se godine našlo 12 hrvatskih dugometražnih filmova i pet manjinskih koprodukcija

168

U subotu navečer, svečanim je programom, tradicionalnim vatrometom i projekcijom filma „Lavina“, Stanislava Tomića, u pulskoj Areni otvoren 64. po redu Pulski filmski festival. U konkurenciji festivala, ove se godine našlo 12 hrvatskih dugometražnih filmova, pet manjinskih koprodukcija, a za slijedeću godinu, već je najavljeno i devet novih dugometražnih filmova.

U svome govoru na otvorenju festivala, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, istaknula je važnost Pulskog filmskog festivala kao središnjeg nacionalnog filmskog festivala kojim se kontinuirano promovira hrvatski film, a što se uvijek iznova potvrđuje. Dodala je i kako je festival mjesto okupljanja hrvatskih filmskih djelatnika i umjetnika, ali ujedno i mjesto gdje publika ima priliku vidjeti brojne premijere hrvatskih filmova.

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković, napomenuo je kako je polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra te bi bez te sinergije, hrvatska kinematografija bila kvantitativno i kvalitativno skromnija.

Foto: FB Pula Film Festival

Komentari