Za vikend nas čeka ono što mnogi mrze – opet pomičemo sat!

137
sat

U noći sa subote na nedjelju kazaljke će se vratiti jedan sat unatrag, s tri sata na dva. 29. listopada počinje zimsko računanje vremena, a trajat će sve do 31. ožujka 2024.

Ljetno i zimsko računanje vremena trenutno provodi manje od 40 posto država svijeta, donosi N1.

One koje će na cijelom svom teritoriju pomaknuti sat, a ne nalaze se u Europi i Sjevernoj Americi, su: Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland.

Na ljetno računanje preći će i gotovo cijeli SAD, Kanada i Australij, osim pojedinih saveznih država tj. pokrajina.

Razlog pomicanja sata je potreba da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Protivnici ovakvog načina računanja vremena tvrde da to loše utječe na naše zdravlje. Ukazuju na poremećaj bioritma i posljedične štetne učinke na zdravlje, poput srčanog i moždanog udara. Istraživanja su također pokazala porast smrtonosnih prometnih nesreća zbog nedostatka sna u tjednu nakon promjene vremena.

U Europskoj uniji skoro je i došlo do odustajanja od ove prakse, bilo je planirano da se satovi posljednji put pomaknu 2021. godine. Međutim Brexit i pandemija ostavili su premalo vremena za raspravu o toj promjeni.

U lipnju 2021. Europska komisija je rekla da neće biti ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena u “narednim godinama”.

Komentari