Weinstein zavapio da nitko za žene nije učinio više od njega!

20

Nekoć jedan od najuspješnijih holivudskih producenata, Harvey Weinstein, posljednjih je godina u središtu zbivanja zato što ga je više od 80 žena optužilo za seksualno zlostavljanje i/ili uznemiravanje.

Za The New York Post izjavio je da zapravo nitko za žene nije učinio više od njega! U profesionalnom smislu, naravno. Požalio se da zaista nije pravedno što, u svjetlu spomenutih afera, to više nitko ne pamti.

Izjavio je da je on producirao više filmova koje su režirale žene te onih u kojima su one u glavnim ulogama nego što je to učinio bilotko drugi – i to prije 30 godina, a ne sada kada je to popularno pa svi to rade.

Kao primjere je naveo filmove Transamerica te Paris is Burning, koji su progovorili ne samo o ženskim pravima, već općenito o pravima manjina. Za ulogu transrodne osobe u Transamerici Felicity Huffman bila je i nominirana za Oscara za glavnu žensku ulogu.

Osim Felicity Huffman, Weinstein je naveo i Gwyneth Paltrow kao primjer karijere koju je, što financijski, što po pitanju reputacije, upravo on pogurnuo, navevši da joj je za ulogu u filmu Shakespeare in Love isplatio honorar o kakvom tada ni muški glumci, koji i danas uglavnom zarađuju puno više, nisu mogli ni sanjati.

A to su tek neki primjeri, kaže.

Što reći? Možemo li u ovom slučaju odijeliti čovjeka od djela, profesionalno od privatnog? Možda bi najbolje bilo da se u situaciji u kojoj se nalazi Weinstein naprosto ”poklopio ušima” i odolio porivu da išta komentira, no kada je već osjetio potrebu podijeliti svoj stav, to nije loša prilika da se zaista zamislimo nad svim komplikacijama i posljedicama koje ovakvi slučajevi, te šutnja koja ih je godinama obavijala, nose.

Komentari