Vrhunac je toplinskog vala, a vi u automobilu – trikovi koji će vožnju učiniti ugodnom

15

Vrhunac je toplinskog vala diljem zemlje, no nezaobilazno je putovanje na posao ili u vezi s drugim obavezama koje imamo. Na vrhuncu ljeta unutrašnjost automobila može se zagrijati do opasnih temperatura što vožnju čini gotovo nepodnošljivom. Neki imaju luksuz koji pruža klima uređaj, a oni drugi su predani na milost i nemilost. U svakom slučaju postoji rješenje za sve. Uz ovih nekoliko trikova možete si olakšati vrućine u automobilu.

 

Upotrijebite donje otvore

Većina ljudi koji uđu u vruće vozilo odmah otvaraju prozore kako bi ohladili gornji dio tijela. S obzirom na porast topline najbolja metoda je gurnuti vrući zrak s dna kako bi se vozilo što brže ohladilo. Podesite postavku ventilatora na “max” i zatvorite gornje otvore kako bi radili samo donji otvori najbliži tlu. Kada se vrući zrak istisne, prebacite se na gornje otvore kako održavali hladnoću tijekom vožnje.

Pronađite zasjenjeni parking

Nitko ne voli ulaziti u automobil koji je bio parkiran na izravnom suncu. Odvojite dodatno vrijeme za pronalaženje sjenovitih parkirnih mjesta ispod drveća, zgrada ili podzemnih parkirališta. Ako je vaš automobil dugo parkiran na izravnom suncu, otvorite sva vrata nekoliko minuta prije ulaska. Stakleni prozori izoliraju toplinu iznutra, stoga je važno izvući vrući zrak. Još bolje, dopustite da vrući zrak izlazi tako što ćete prozore ostaviti malo otvorenima dok su parkirani. Otvor bi trebao biti manji od širine ruke osobe kako nitko ne bi mogao ući u vaš automobil.

Koristite pokrivač

Kupnja pokrivača ili UV zaštitnog toplinskog štitnika dobra je investicija za one koji ne mogu pobjeći od parkiranja na otvorenom tijekom vrućih dana. Ne samo da smanjuju unutarnju temperaturu, već sunčane sjene štite unutrašnjost automobila od štetnih sunčevih zraka koje prodiru u vjetrobranska stakla.

Prebacite postavke klima uređaja

Ako imate sreće da imate klima uređaj, obavezno ga postavite na “svježi zrak”, a ne na “recirkulaciju” prilikom prvog ulaska u vozilo. Recirkulacija se odnosi na unutrašnji zrak i obično najbolje funkcionira nakon što vozilo dosegne željenu temperaturu.

Stvorite naviku da prvo kada uključite klima uređaj postavite na svježi zrak, a nakon 5 ili 10 minuta prebacite na recirkulaciju. Ta je postavka izvrsna kada ste zaglavili u prometu jer sprečava emisiju ugljičnog monoksida iz drugih vozila da se uvuku u vaš automobil.

Komentari