Vraća se kultni Orient Express: jedna od stanica bit će i u Hrvatskoj!

104

Jedan od najpopularnijih načina prijevoza između Pariza i Istanbula, Orient Express, vraća se na tračnice! Zanimljivo je spomenuti i kako će se jedna od stanica nalaziti i u Hrvatskoj, točnije u Splitu.

Novo ruho interijera ove palače na tračnicama, nazvan La Dolce Vita potpisuje talijanska tvrtka Arsenale SpA u suradnji s Accor Grupom. Interijeri La Dolce Vite osmišljeni su u stilu 60-ih i 70-ih godina. Svaki vlak će imati 12 luksuznih kupea, 18 apartmana i jedan super-deluxe apartman. U vagonu-restoranu pripremat će se jela visoke talijanske kuhinje i točiti vrhunska vina. Gosti će se moći zabavljati i u lounge baru sa živom glazbom. Različitim rutama putovat će šest vlakova koje je projektirao milanski Dimorestudio, javlja Punkufer.

Prvi putnici bit će primljeni 2023. godine, a vlakovi će voziti duž 12 talijanskih ruta te će pokriti 14 regija zemlje sa stajanjima u 131 gradu. Bit će dostupna tri međunarodna reda vožnje od Rima do Pariza, Istanbula i Splita. Putovanje će trajati od jedne do tri noći.

Podsjetimo, Agatha Christie napisala je krimić “Ubojstvo u Orient Exoressu”, a zahvaljujući upravo toj referenci postao je simbol luksuza i jedan od najpopularnijih načina prijevoza od Pariza do Istanbula. Ideja za vlak na parni pogon sa spavaćim kolima došla je od sina uglednog belgijskog bankara, Georgesa Nagelmackersa, koji je osnovao Compagnie Internationale des Wagons-Lits kako bi mogao izgraditi vlak koji bi proputovao cijeli kontinent, a da pritom bude udoban putnicima. Originalan vlak izgradio se 1882. godine i imao je 4 spavaća vagona s 58 kreveta na kojima se nalazila svilena posteljina, vagon-restoran u kojem su se pića posluživala u kristalnim čašama te dva vagona za prtljagu. Vožnja je trajala tri dana.

Interes za ovu relaciju počeo je slabiti nakon Drugog svjetskog rata, odnosno s razvojem automobilske i zrakoplovne industrije. 1970.-ih poduzetnika James Sherwood kupio je dva originalna vagona Orient Expressa te ih je restaurirao i na temelju toga napravio novu željezničku liniju Venis Simplon Orient Express koja spaja London, Pariz i Veneciju.

L.B.

Komentari