Vodootporna maskara, tekući ruževi i puderi mogu sadržavati kemikalije povezane s rakom

21

Studija popularnih proizvoda za šminkanje otkrila je da je većina ispitanih vodootpornih maskara, tekućih ruževa i pudera imala pokazatelje “zauvijek kemikalija” povezanih s rakom.

Istraživači su testirali 231 kozmetički proizvod iz trgovina i marki diljem svijeta. Otprilike polovica njih imala je visoku razinu fluora, zbog čega su znanstvenici uočili prisutnost potencijalno otrovnih kemikalija nazvanih PFAS.

Postoje tisuće per- i polifluoroalkilnih tvari (PFAS), ali samo je mali dio njih testiran na toksičnost. Svi PFAS sporo se razgrađuju u okolišu i tijelu.

“Budući da se ne razgrađuju, mogu se nakupiti u vodi i hrani, mogu ostati u našim tijelima i mogu prouzročiti zdravstvene učinke”, Thomas Bruton, autor studije i stariji znanstvenik na Green Science Institute Institute. Studija je danas objavljena u časopisu Environmental Science & Technology Letters.

Izloženost dvama najbolje proučenim PFAS-ima, nazvanim PFOA i PFOS, povezana je s povećanim rizikom od nekih vrsta karcinoma, malom porođajnom težinom djeteta i problemima sa štitnjačom i imunološkim sustavom.

Vodootporna i dugotrajna šminka najvjerojatnije je sadržavala PFAS
Istraživači su krenuli u provjeru PFAS-a u šminki kako bi bolje razumjeli kako kemikalije ulaze u naša tijela, kao i u našu otpadnu vodu.

Otkrili su da više od tri četvrtine vodonepropusne maskare, gotovo dvije trećine pudera i tekućih ruževa te više od polovice proizvoda za oči i usne imaju visoku razinu fluora, što upućuje na prisutnost PFAS-a.

“To za nas ima smisla jer se neki od tih proizvoda imaju na tržištu pojavljuju kao vodootporni ili dugotrajni”, rekao je Bruton za Insider. “To su vrste svojstava za koja ima smisla da se PFAS može koristiti.”

Tim je odabrao 29 proizvoda s visokom razinom fluora koji će se dalje analizirati i utvrđeno je da svi sadrže najmanje četiri zabrinjavajuća PFAS.

U većini proizvoda PFAS nije naveden na naljepnici
Iako nositelji ruževa tijekom života mogu pojesti nekoliko kilograma ruža, proizvodi za šminkanje relativno su neuređeni u usporedbi s prehrambenom i industrijom lijekova, rekao je Graham Peaslee, stariji autor studije, u priopćenju za medije.

Gotovo 90% proizvoda s visokom razinom fluora – uključujući 29 za koje je potvrđeno da sadrže PFAS – nisu naveli PFAS na naljepnici sastojaka.

Budući da ljudi ne mogu učiniti puno da izbjegnu neoznačeni PFAS, autori studije pozivaju vladu da pojača vidljivost na naljepnicama i kontrolu takvih kemikalija.

Senatorica Susan Collins, senator Richard Blumenthal i drugi uveli su danas Zakon koji zabranjuje PFAS u kozmetici.

“Činjenica da oko polovice proizvoda koje smo testirali nije imala visoku razinu fluora i čini se da nemaju PFAS ukazuje nam na to da je kozmetiku moguće proizvoditi bez tih kemikalija, pa ne bi trebalo biti previše teško prestani ih koristiti “, rekao je Bruton.

Izvor: Insider

Komentari