Vodimo Vas u Cinestar: Macbeth uživo!

134

Tragedija Macbeth najkrvavija je tragedija Williama Shakespearea. Smatra se da je prvi put izvedena 1606. Godine, a Shakespeare ju je napisao početkom vladavine Jamesa I., koji je bio pokrovitelj Shakespeareove glumačke kompanije.

Hrabri škotski general Macbeth bori se na strani kralja Škotske – ali kada vještica prorekne kako će on sam postati kraljem, nemilosrdna ambicija navodi Macbetha i njegovu ženu na užasna djela. Ubojstvom Macbeth postaje kralj, a intriga i pokolj su obilježja njegove kratke vladavine osuđene na propast. Vještice također predvide smrt Macbetha i njegove žene, što se i ostvari te je time pravda zadovoljena.

Lloydova produkcija iz 2002. godine za Royal Operu je bogato nijansirana, prošarana crnim, crvenim i zlatnim. Vještice – stvorenja s crvenim turbanima, osmišljene od strane Anthonyija Warda – su sveprisutni agenti sudbine. Lloyd ocrtava Macbethovu zaigranost kao tamnu tugu koja vreba iza njihovih užasnih djela. Royal Operina produkcija uzima Verdijevu reviziju opere iz 1865. godine koja uključuje očaravajuću ariju gospe Macbeth  “La luce langue”. Spektakl se prikazuje u četiri čina s jednom pauzom u trajanju od 15 minuta.

Sretna dobitnica 2 ulaznice je: Ana Brusić.  Uživajte!

 

 

Komentari