Voće i povrće ima puno manje minerala i vitamina nego ono prije nekoliko desetljeća. Evo zašto

81
sok od naranče

Naši roditelji često govore o tome kako se današnja hrana uopće ne može usporediti s onom koju su jeli prije nekoliko desetljeća. Međutim, obično to otpisujemo jer naši roditelji gledaju na život kroz nostalgijske ružičaste naočale. Uostalom, kako današnje namirnice, uzgojene uz najsuvremeniju tehnologiju i istraživanja, mogu zaostati za onima naših roditelja?

Sada je znanost pružila značajan dokaz da je ono što su rekli naši roditelji zapravo istina. AJAS (American Journal of Agricultural Services) i ACN (American College of Nutrition) proveli su više studija o tom pitanju. Njihovi su nalazi prilično iznenađujući.

Profesor Donald Davis, zajedno sa svojim timom, proveo je značajnu studiju na Sveučilištu Austin u Teksasu. Strogo su pregledali nutritivne podatke 43 različita voća i povrća prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Usporedili su dva skupa podataka: jedan iz 1950. i drugi iz 1999., u razmaku od 5 desetljeća.

Tim je otkrio da postoji dosljedan pad višestrukih hranjivih tvari u hrani. Hranjive tvari koje opadaju uključuju vitamin C, riboflavin, vitamin A, željezo, fosfor, kalcij i proteine. Pad se kretao od 6% (proteini) do nevjerovatnih 38% (riboflavin).

Što je razlog?

Tim profesora Davisa teoretizira da je razlog nedavna poljoprivredna praksa koja daje prednost poboljšanju specifičnih osobina kao što su otpornost na štetočine, stopa rasta, veličina i drugi vizualni aspekti. Čini se da je prehrana zauzela zadnji dio u hijerarhiji vrijednosti.

Teorija koja je mnogo više zabrinjava je da pad prehrane odražava prirodno iscrpljivanje tla hranjivim tvarima. Smatraju da je za to kriva moderna poljoprivredna tehnika koja je iznimno intenzivna.

Još jedan zabrinjavajući aspekt je da je današnja hrana kontaminirana herbicidima i pesticidima poput glifosata. Iako ga naše namirnice sadrže u iznimno malim količinama, on je još uvijek prisutan i nakuplja se. Zapravo, ima mogućnost da nas izazove razne bolesti, među kojima je i rak.

Dakle, naši roditelji su cijelo vrijeme bili u pravu! Čini se da smo se desetljećima sve više kretali prema kvantiteti umjesto kvaliteti. Zbog toga se teško možemo odmaknuti od toga. Međutim, strogo se preporučuje držanje što dalje od anorganski uzgojene hrane.

Izvor: Truth Theory

L.B.

Komentari