Vjerujte nam, ove primamljive lučke ne želite jesti!

Sve je krenulo kao diplomski rad triju tajvanskih studenata…

111
Foto: FB 100% Polluted Water Popsicles

Istina je da se možda na prvi pogled čine primamljivima, no vjerujte nam na riječ, ove lučke ne želite niti zagristi! Naime, one su napravljene iz snažno onečišćene vode koja sadrži komadiće plastike, mrtvih riba, insekata, cigareta, industrijskih bojila, ribarskih mreža, ali i drugih sličnih sadržaja pronađenih u zagađenim vodama. Tri su studenta tajvanskog Sveučilišta za umjetnost, Hong Yi-chen, Guo Yi-hui i Zheng Yu-di za svoj diplomski projekt izabrali nešto posve drukčije. Kako bi upozorili na zabrinjavajući stupanj onečišćenja vodenih izvora, izradili su lučke koje na prvi pogled izgledaju primamljivo, no samo na prvi pogled…

#pollutedwaterpopsicles

Objavu dijeli Ken (@kenkenjoyjoy)

„Voda iz koje su lučke izrađene dolazi iz 100 različitih izvora onečišćene vode u Tajvanu, od rijeka, jaraka pa sve do luka“, za CNN je izjavio Hong Yi-chen. Ono što je započelo kao diplomski rad s naslovom „Sladoledi iz 100-postotno zagađene vode“, privuklo je ogromnu pažnju javnosti diljem svijeta, a projekt se već predstavio i na mnogobrojnim tematskim izložbama i natjecanjima. „Ideja se pojavila jer smo uvjereni da su danas izvori čiste vode iznimno važna tema za svakoga od nas“, istaknuo je Hong.

Sladoledi koje su izradili studenti namjerno izgledaju slasno, kako bi kod ljudi izazvali svojevrstan šok, a izrađeni su od smole za nakit iz razloga kako se ne bi prebrzo otopili. Za svaki pojedinačni sladoled oblikovana je i jedinstvena ambalaža na kojoj je napisan izvor vode, ali i svi nejestivi sastojci koji se nalaze u pojedinom sladoledu.

Ovaj je projekt bio nominiran za nagradu 2017 Young Pin Design award koja na Tajvanu slovi kao najprestižnije priznanje za mlade umjetnike.

 

 

Komentari